2015. október 17., szombat

Lekváros keksz (vegán, cukor és lisztmentes)

Még régesrég készítettem egy egyszerű banános zabkekszet, most ezt fejlesztettem egy kicsit tovább. A keksz nagyon jó ízű, a pálinkás lekvár pedig karamellizálódik egy picit a tetején. Kihűlés után sajnos nem marad ropogós, de ezt kárpótolja a fantasztikus íze és a tudat, hogy egészséges. Tetszés szerint elég változatosan elkészíthető az alaptészta, érdemes vele kísérletezni. :)





Hozzávalók (kb. 10 darabhoz)

- 1 közepes banán
- kb. 5 dkg zabpehely töret (a banán méretétől függően több vagy kevesebb)
- 1 púpos evőkanál sűrű cukormentes szilvalekvár
- 1 kiskanálnyi diópálinka (vagy víz, esetleg gyümölcslé)

Elkészítés


  1. A sütőt előmelegítjük 190°-ra.
  2. A banánt egy villával pépesre törjük, majd hozzákeverjük a zabpelyhet, egy sűrű masszát kell kapnunk.
  3. A lekvárt (nekem elég sűrű volt) mikróban felmelegítjük, majd elkeverjük benne a pálinkát, hogy egy kicsit hígítsuk (és persze az ízén is hatalmasat dob). 
  4. A masszából egy kiskanállal kekszeket formálunk, lelapogatjuk, majd a közepére kenünk egy adag lekvárt. Körülbelül 10-15 percig sütjük, míg megpirul.
Egy keksz (10 darab esetén, de minden függ a banán méretétől és így a zab mennyiségétől is)kb. 30  kcal-t tartalmaz és 6 g CH-t.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni a legújabbakról, akkor kövess facebookon is. :)

2 megjegyzés:

  1. Hello

    En sos kekszet szeretnek zabpehelybol es egyszerut, tudnal ebben segiteni ? Mindenhol edes kekszek vannak sajnos, az emlietett bananos, zabpelyheset en is csinalom. koszonom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nálunk nagy kedvenc, sokszor készítem, de mindig elfogy fényképezés előtt: 1 maréknyi zabpehelyhez szoktam adni reszelt sajtot, körülbelül ugyanannyit, egy kiskanál tejfölt, sót, borsot, pirospaprikát, ha éppen van itthon apróra vágott petrezselymet, vagy újhagyma zöldet. Ezekből kanállal golyócskákat formálok és forró sütőben megsütöm. :) Nagyon finom, érdemes a tepsin kicsit kilapogatni, úgy ropogósabb lesz. :)

      Törlés