2015. december 17., csütörtök

Diétás Karácsony (cukor és lisztmentes sütiválogatás)

Készítettem egy válogatást azokból a karácsonyi süteményekből, vagy elegánsabb desszertekből amik tökéletes zárásai lehetnek az ünnepi menünek, és még a nem diétázó családtagok is boldogan majszolgatják őket. Vannak itt gyors, egyszerű receptek, csokisak, paleós finomságok, klasszikusok, egy a közös bennük: mind isteni finom. És persze cukor és liszt nélkül készülnek. :)



Klasszikusok


Nem a vastagtésztájú klasszikus süteményre hasonlít, inkább egy omlós, szélein ropogós kekszféle, (puha középpel természetesen), ami a karácsony minden aromájával illatozik. Nálam abszolút nyerő!
Nem lehet enélkül karácsonyt ülni, ez nem is kérdés. Íme az egészségesebb változata. A diótöltelék mellett nálam egy rétegnyi szilvalekvár is került bele. Egy barátnőmnek ajándékoztam belőle, aki szuperlatívuszokban beszélt róla. Talán szerénytelenség ezt állítanom, de nem ok nélkül!
Most mákosan készült nálam ez a sütemény, de természetesen lehet diósra vagy akár mandulásra is cserélni. A jó zserbó titka a töménytelen mennyiségű lekvár, így lesz az egész sütemény szaftos és isteni puha. Mikor megkérdeztem hova lett a diétás zserbóm, ez volt a válasz: jaaaa! Az diétás volt? 

Paleo finomságok

Az egyik legizgalmasabb keksz, amit kóstoltam: a sütőtök és a mák kombinációja teszi igazán különlegessé, tökéletes karácsonyi aprósütemény, amit ráadásul pár nappal az ünnepek alatt elkészíthetünk. Hozzávalói szinte már nevetségesen egyszerűek, semmi különleges hozzávalót nem igényel. Az én családom imádta. 
Nevetségesebb desszertet el sem lehet képzelni, mint a csokipuding, gondolhatnák, pláne ha a bolti porból készült változatra gondolnak. De egy házi egészen más, pláne ha kókusztejből készült. Reggel elkészíthető, majd a vacsoráig hűtőben pihentethető. Nagyon elegáns desszert lehet belőle, ha szépen tálaljuk!

Csokoládés kényesztetés

A gesztenye és a narancs párosa igazi ünnepi aduász, lehetetlen melléfogni vele! Nagyon krémes, légies édesség, ugyanakkor meglehetősen tömény is, egy szelet bőven elég belőle.
Nagyon egyszerű receptről van szó, ahogy általában a brownieknál, de az eredmény hozza a formát: nagyon csokis, nagyon tömény, tömör gyönyör... 
Szintén egy krémes finomságról van szó, a kedvencem a három közül (mostanában nagyon ráálltam a kávés ízesítésű dolgokra, meg magára a kávéra is). Nagyon gazdag ízű, ruganyos, de krémes állagú torta ez, az egyik kedvenc csokis receptem! :)

Laktózmentes desszertek

A mandula és a marcipán is a luxus érzetet kölcsönzik számomra, így a karácsonyi desszertek között abszolút ott van a helyük! És nem is tűnik nagy lemondásnak a tej elhagyása, ha az illatos mandulatejjel is pótolhatjuk. Nagyon elegáns és krémes állagú torta!
Karácsony másnapján nincs is jobb, mint egy palacsintával indítani a napot. (Már ha valaki még bírja az előző esti süteményözön után.) Illatos, ízes és nagyon egészséges palacsinta ez, tej nélkül.

Pillanatok alatt

Az egyik legjobb félperces recept, amit ismerek... :) Talán ennél több időre van szüksége, de tényleg villámédességről van szó, ami szerintem nagyon mutatósan is néz ki. Egy kettesben eltöltött romantikus-hangulatos-diétázós Karácsonyi vacsora utáni zárófogásként tökéletes, de akár nasiként is bevethető a nap bármely szakában. Hátránya, hogy nem lehet előre elkészíteni, előnye, hogy tényleg pár perc alatt kész. :)
Véletlenekből lesznek a legjobb ötletek, tartja a mondás. Így volt ez nálam is. Azóta bolondulok ezért a kókuszkrémért, amit nem lehet nem szeretni: az étcsokoládé kesernyéssége és a kókusz natúr édessége bombajó, de persze lehet hozzá édesítőt adni, aki nem kedveli a természetes ízeket. 

Ez lenne az én kis listám, remélem hasznára lesz azoknak, akik még gondolkodnak az édességek felől. Kötelességemnek érzem megemlíteni, hogy a diétás édességeknél is, noha egészségesebb a cukros-lisztes sütiknél fontos a mértéktartás. 

Áldott ünnepeket kívánok minden kedves olvasómnak és persze sikerekben, finom ételekben gazdag, boldog Új évet! 

Amennyiben szeretnél az újabb bejegyzéseimről értesülni kövess facebookon is. :)

További karácsonyi témájú válogatásaim:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése