2015. július 26., vasárnap

Padlizsán lasagne

Ez az étel azért zseniális, mert előző este össze lehet állítani és megsütni, majd másnap ebéd előtt csak pár percre betenni a sütőbe, hogy átmelegedjen. Egyébként hidegen is nagyon finom, sőt ilyenkor lehet szépen szeletelni. Jóval kalóriabarátibb a tésztás változatnál, hiszen azt a padlizsán helyettesíti, illetve darált hús helyett pulykasonkát használunk, ami nem csak diétásabbá, hanem jóval egyszerűbbé is teszi az elkészítést. A basamelt azonban nem akartam elhagyni, de nyilván használni sem, ezért egy-egy réteg krémes tejfölt is becsempésztem az ételbe. Ha szépen és melegen kell tálalni, akkor így ajánlom az elkészítését: a kihűlt ételt felkockázni, majd a kockákat sütőben megsütni, utána tálalni. Melegen nem lehet szépen felvágni. Ha a paradicsomszósz nem eléggé fűszeres, akkor lehet még hozzá adni bármit, egyébként nem szükséges.


Hozzávalók (3-4 adaghoz) 

- 1 közepes padlizsán
- kb. 20 dkg reszelt kemény sajt
- paradicsomszósz 
- tejföl
- pulykasonka
- olívabogyó

Elkészítés


  1. A padlizsánt nagyon vékony kb. 1-2 mm vastagra felszeleteljük. Ezt lehet zöldséggyaluval végezni, de késsel sem lehetetlen! Úgy célszerű csinálni, hogy először hosszában ketté vágjuk a zöldséget, majd vágott felével lefelé fordítjuk, és egy hosszú pengéjű éles késsel, mintha vékony tortalapokat vágnánk ki belőle, úgy vagdossuk szét. A padlizsán szeletek mindkét oldalát sózzuk és félretesszük egy kicsit.
  2. A sütőt előmelegítjük 180°-ra. Keresünk egy edényt, ami tégla formájú, de viszonylag kicsi. (Nálam ez egy 13x26 cm-es üvegtál.)
  3. A tál aljába egy kevés olívaolajt csorgatunk, majd következik a rétegezés: Először a papírtörlővel leitatott padlizsán, majd rá egy kevés paradicsomszósz, sonka, felkarikázott olívabogyó, majd a reszelt sajt. Ezután ugyanígy tovább. Én két alkalommal egy tejfölös réteget is beszúrtam, ez kvázi helyettesíti a besamel mártást. A paradicsomszósszal és tejföllel nem szabad túl bőkezűen bánni, mert a padlizsán nem tészta, nem szívja úgy magába a szószokat. A kupac tetejére padlizsán kerüljön. Ezt egy kicsit tenyérrel lenyomkodjuk, majd mehet rá egy nagyon vékony tejföl réteg és egy nagyobb adag reszelt sajt. 
  4. 180°-os sütőben 30 percig sütöttem, majd grill fokozaton még 15 percig, míg a sajt szépen megpirult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése