2016. január 3., vasárnap

Édesburgonyapüré pirított kelbimbólevelekkel és dióval (vegán, paleo)

Akik valamennyire ismerik a receptjeimet, azok tudják, hogy az "ellentétek vonzzák egymást elmélet" nagy kedvencem a főzés terén. Ez az étel is ezt tükrözi: a püré édeskés, a kelbimbó diós aromái igazán karakteresek, egyértelműen ellensúlyozzák a sóssággal a krémes lágy édesburgonyát. Az étel fejére pedig a pirított dió teszi fel a koronát. Nagyon finom étel, egészséges és kímélő, így a nagy karácsonyi-szilveszteri családi ebédek után igazán jól tud esni.




Hozzávalók

- 2 kisebb édesburgonya
- 5 kelbimbó
- olívaolaj (vagy tetszőlegesen más zsiradék)
- pár szem dió
- só, bors
- 1 duci gerezd fokhagyma
- 1 csipetnyi delikát fűszer

Elkészítés


  1. Az édesburgonyát meghámozzuk, kicsi kockákra vágjuk és lobogó sós vízben puhára főzzük.
  2. A kelbimbókat megmossuk, ha sérült vagy koszos a külső levél, akkor azt eltávolítjuk. Ketté vágjuk a fejeket, a torzsákat ék alakban kivágjuk, majd a leveleit szépen lefejtjük. Aki nem szeret babrálni, simán vágja négybe a kelbimbót és pirítsa úgy. Ha a levelek megvannak kb. 1 evőkanálnyi olívaolajat melegítek egy serpenyőben, majd időnként rázogatva megpirítom a leveleket. Ha már majdnem jó mehet hozzá az apróra vágott fokhagyma és a delikát. 
  3. Az édesburgonyát egy kiskanálnyi olívaolajjal és egy pici csipet sóval összeturmixoljuk, tálra rendezzük, mehet rá a pirított kelbimbó, majd a tetejére a serpenyőben megpirított durvára vágott dió kerül és egy kevés petrezselyem.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újabb bejegyzésekről, akkor kövess facebookon is. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése