2016. január 12., kedd

Karfiolos zöldmungógbabcurry sajtgolyókkal

A zöld mungóbab nagyon egészséges alapanyag, bár legtöbbször csíra formájában találkozhatunk vele. Így száraz formában keleti boltokban lehet beszerezni, de aki nem talál, vagy nincs kedve keresni használjon helyette lencsét. A curry kísérőjeként remek a ropogósra pirított lepénykenyér, noha a tortilla (mivel ez egy mexikói alapanyag) enyhén képzavar, naan (indiai lapos kenyér) híján ezzel ettem. A curry teljesen vegán, a sajtgolyó azonban csak vega, ugyanis sajtot és tojást is tartalmaz. Nagyon finom és kiadós ebéd, akár külön külön is érdemes kipróbálni! (A sajtgolyócskák jönnek majd még, mert mennyeiek!)




Hozzávalók


- 100 g száraz zöld mungóbab
- 1/4 fej karfiol
- 1-1,5 dl kókusztej
- 1 evőkanál indiai fűszerkeverék: nekem saját készítés: őrölt római köményt, koriandermagot, sót, pirospaprikát és curryport kevertem össze
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ujjnyi friss gyömbér 
- csipet őrölt csili 

A sajtpuffancsokhoz
- 30 dkg reszelt sajt (nálam fele trappista, fele füstölt)
- 1 tojás
- 1 evőkanál teljeskiőrlésű liszt

Elkészítés


  1. A mungóbabot éjszakára beáztatjuk.
  2. Másnap a hagymát, fokhagymát és a gyömbért apróra vágjuk, (a gyömbért lehet reszelni is), majd egy kevés olajon megdinsztejük. Rászórjuk a fűszereket, és egy picit megpirítjuk. Hozzáadjuk a lecsepegtetett babot és a kisebb rózsáira szedett karfiolt. Felöntjük 2 bögre vízzel és kis lángon főzzük. Időnként felöntjük egy kevés vízzel, ha elpárologna alóla. Legvégül kókusztejet adunk hozzá. Körülbelül 20 perc alatt készül el az étel. A végén fűszerezzük még csilivel, sóval borssal ha kell.
  3. A sajtpuffancshoz valókat összekeverjük, egy ragacsos reszeltsajt kupac lesz belőle. Golyókat formálunk belőle és forró olajban kisütjük. (Itt találsz erről fázisfotókat.) 
  4. A curryt pirított tortilla cikkekkel és a kisült sajtgolyókkal tálaljuk.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni a legújabbakról, keress meg facebookon is! :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése