2016. január 6., szerda

Fehérboros édesköményleves naranccsal és pácolt lazaccal

Ez nem az a leves, amiből az ember képes háromszor repetázni... De nem azért, mert nem isteni finom. Inkább mert olyan ízgazdag és különleges, hogy ezekből a kevesebb több. A lazac nagyon illik hozzá, de lehet a tetejére enyhén sózott jó minőségű sonkát is pakolni vagy üresen hagyni.



Hozzávalók (1 főre)

- 1 kicsi édeskömény fele
- 1 kicsi facsarni való narancs (héja leve és húsa)
- fél kiskanál őrölt koriandermag
- 2 evőkanál tejszín
- kiskanálnyi vaj
- 1 újhagyma
- 1 löttyintésnyi (2 evőkanál) fehérbor
- fél kiskanálnyi édesítő (tetszés szerint elhagyható)


Elkészítés


  1. A vajon megdinszteljük az újhagymát és az apróra vágott édesköményt, (a torzsáját ki kell vágni), majd hozzáadjuk a narancs felének a lehártyázott húsát és a másik felének a levét. A narancs héját még a félbevágás előtt érdemes lereszelni, és félretenni, erre később lesz szükség.
  2. A hozzávalókat felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, fűszerezzük, majd 15-20 perc alatt teljesen puhára főzzük. Ha már majdnem kész, és elfőtt a leve is, akkor felöntjük egy löttyintésnyi fehérborral, majd elforraljuk és felöntjük vízzel, hogy kb. 2-2,5 dl levest kapjunk. Sózzuk, borsozzuk illetve egy kevés édesítővel és a narancslével beállítjuk az ízeket.
  3. Botmixerrel összepürésítjük, majd elkeverünk benne egy kevés tejszínt.
  4. Pácolt lazacot teszünk a tetejére, illetve az édeskömény levelével díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése