2016. január 9., szombat

Újhagymás túrós rúd

Van egy rém egyszerű sós stangli recept: ugyanannyi túró, margarin és liszt kell hozzá. Ezt vettem alapul és alakítgattam át. Igazából annyira, hogy az eredeti arányok nem igazán érzékelhetők. Mivel az eredeti elég sok zsiradékot tartalmaz ezért azt jelentősen csökkentettem. Nagyon finom lett az eredmény így, bátran ajánlom mindenkinek kipróbálásra. Akkor a legfinomabb, ha keskeny rudakat formázunk és jó ropogósra sütjük.



Hozzávalók 

- 25 dkg zsíros túró
- egy evőkanál só
- 10 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 5 dkg tejes kiőrlésű búzaliszt
- 1 tojás (sárga + a kenéshez a fehérje)
- 1 csokor petrezselyem szára
- pár szál újhagyma zöld része

- szóráshoz: magok, reszelt sajt tetszés szerint


Elkészítés

  1. A zöldeket apróra vágjuk, majd minden hozzávalót összegyúrunk. A tojás fehérjét félre tesszük a kenéshez. Hűtőben pihentetjük legalább 1 óráig.
  2. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, éles késsel ujjnyi vastag és hosszú rudakat vágunk a tésztából, megkenjük a megmaradt tojásfehérjével, leszórjuk a magokkal és és 180°-os sütőben addig sütjük, míg szépen megpirul. (kb. 15 perc) 2 tespi lesz belőle, kb. 45 darab.
Mivel nagyon szeretek mártogatni készítettem hozzá egy tejfölös mártogatóst is: 1 nagy evőkanál tejföl, kis csipet só, 1 újhagyma zöldje, pár szál petrezselyem, frissen őrölt bors. Összekutyuljuk, a tetejére pedig egy kevés petrezselyemzöldet és apróra vágott kápia paprikát pakolunk, hogy szép legyen.

Ha tetszett a recept és szeretnél a legújabbakról értesülni kövess facebookon is. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése