2016. január 24., vasárnap

Thai lazacleves brokkolival és édesburgonyával

Kicsit bajban vagyok ezzel a levessel, mert még soha nem ettem autentikus thai kaját, de még csak thai éttermit sem. Az itthoni étkezésünkbe nem igazán épültek be a keleti ízek, így most előzmény nélkül próbálkozgatok a currykkel, keleti ízekkel. Ez egyfelől nagyon jó buli, mert egy csomó izgalmas fűszert megismerek, másfelől viszont fura, pont a viszonyítási alap hiánya miatt. Ezek miatt nem mondhatom, hogy ez egy eredeti thai leves, elképzelhetőnek tartom, hogy teljesen más ízű az "igazi", mégis aki szeretne egy gyors, nagyon finom kókusztejes, édeskés, csípős egészséges levest kanalazgatni, fantasztikusan puhára főtt lazaccal, annak nagyon tudom ajánlani ezt a levest! :)




Hozzávalók (2 főre)

- 10 dkg lazac
- 1/4 fej brokkoli
- 1 kisebb édesburgonya
- 1 kis konzerv zsíros kókusztej (125 g-os)
- 1 vastag újhagyma
- 2 kiskanálnyi halszósz (esetleg szójaszósz)
- 1/2 lime reszelt héja és a levéből tetszés szerint

A pasztához
- 1 újhagyma zöldje
- fél zöld erős paprika
- ujjnyi darab gyömbér
- 1 teáskanál koriandermag
- 1 teáskanál római kömény
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors

Elkészítés


  1. A brokkolit és a batátát darabokra vágjuk és lobogó sós vízben előfőzzük, körülbelül 8-10 perc alatt. 
  2. A lazacot nagyobb kockákra vágjuk és félretesszük.
  3. A pasztához valókat alaposan összezúzzuk egy mozsárban. 
  4. Egy lábasban kevés olajon megpirítjuk az újhagymát és a pasztát, addig, ameddig illatozni nem kezd. Ekkor mehet rá egy kevés kókusztej, ami feloldja az edény aljáról a pörzsanyagokat és egy krémes pasztát alkot a fűszerekkel. Ekkor dobáljuk bele az előfőzött zöldségeket, a halat, a maradék kókusztejet és pár merőkanállal a zöldségek főzővizéből. A lazacnak 1-2 perc is elég, így akkor van kész, ha felforrósodott a leves. Beállítjuk az ízeit: ízlés szerint mehet bele halszósz (nekem 2 kiskanál), reszelt limehéj és lé. 
  5. Újhagyma zölddel és petrezselyemmel szórtam meg, noha a koriander illik hozzá jobban, de az nem volt itthon. 
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni a legújabbakról, akkor kövess facebookon, hogy le ne maradj semmiről... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése