2015. augusztus 16., vasárnap

Kakukkfüves gombakrémleves sajtchipssel

A gomba nagyon nagy kedvencem ez a leves pedig isteni finom. A gombaíz sokkal teltebb és élénkebb így, hogy pürésítés előtt alaposan lepirítottam, és persze ehhez jön egy nagy adag illatos fokhagyma és kakukkfű is. Nagyon nagyon finom. A sajtropogós hozzá pedig remekül illik, de aki macerásnak tartja az elkészítését (nem az) reszeljen a forró levesbe egy kevés olvadós sajtot, úgy is nagyon finom. (tesztelve) 



Hozzávalók (2-4 főre)

- 400 g barna csiperke
- kacsazsír (vagy vaj)
- 5-6 ág kakukkfű
- 1 liter alaplé (nálam leveskockából)
- só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma

- reszelt sajt (ha lehet nem zsíros, hanem valami kemény sajt - de trappistával is tökéletesen működik!)

Elkészítés


  1. Először elkészítjük a leves kísérőjét, ugyanis az kihűlve lesz tökéletesen roppanós állagú. A reszelt sajtot egy sütőpapírral lefedett tepsibe pakoljuk, úgy, hogy halmocskákat alkosson. Ne legyenek nagyon kiálló szálak, mert azok könnyen megégnek. Tegyük a sütőbe 180°-ra pár percig, míg a sajt megolvad és egy picit a széle megpirul. Hűtsük le.
  2. A gombát feldaraboljuk és nagyon forró serpenyőben zsiradékon rázogatva megpirítjuk. Ha megpirult, akkor mehet rá egy kicsi só, mellé az apróra vágott fokhagyma, kakukkfű és a frissen őrölt bors. 
  3. Ha kész, akkor átrakjuk egy fazékba, felöntjük az alaplével és felforraljuk, ha kell még egy kevés vízzel kiegészítjük. Botmixerrel összeturmixoljuk, majd egy egészséges löttyintésnyit adunk hozzá a tejszínből. Fogyókúrázóknak az akár joghurt is lehet, vagy tejföl, esetleg el is hagyható.
  4. Tetszés szerint díszítjük, bár a képen is látszik, hogy a pirított gomba darabkák nem maradnak fent a tetején. Mellé a sajtchipset kínáljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése