2015. május 26., kedd

Shakshouka, azaz az izaeli lecsó

Egyszerűen imádok főzni. Annyira baromi jó érzés, amikor egy ilyen gyönyörű ételt elkészítek és a vőlegényem arcába tolom. Még ha csak Skype-on is... :/ Ez az étel, noha "külföldi" semmilyen olyan hozzávalót nem tartalmaz, ami a konyhánkban idegen lenne. Az eredmény engem elvarázsolt. Édeskés, sós, üde és friss, a tojás olvadozik a zöldségkupac tetején, mintha csak oda született volna. Egy kb. 15 perc alatt elkészíthető reggeliről van szó, amit nagyon kár kihagyni. Természetesen tetszés szerint "magyarosítható" sonkával, kolbásszal, de minek? Annyira finom és ízgazdag így magában, hogy kár ezekkel elrontani... Az inspiráció innen való.



Hozzávalók (2 főre)


- 1 nagy fej hagyma
- olívaolaj (vagy tetszőleges más zsiradék)
- 2 paradicsom
- 2 duci gerezd fokhagyma (lehet redukálni, de nem érdemes)
- 2 tojás
- só, bors, pirospaprika, csili (opcionális)
- petrezselyemzöld a tetejére (2-3 szál)

Elkészítés

  1. A hagymát felkockázzuk, nem kell nagyon apróra, majd egy kis olívaolajon megpirítjuk, sózzuk. Eközben felkockázzuk a paradicsomot és a fokhagymát is. 
  2. Ha a hagyma pirult mehet hozzá a paradicsom és fokhagyma fele (a msikat a végén adom hozzá, hogy intenzívebb legyen az íze, de lehet egybe mindet hozzáadni az elején) és addig főzögetjük, míg az egészből egy darabos mártás képződik. (Kb. 5 perc) Fűszerezzük.
  3. Ekkor két mélyedést készítünk egy fakanállal, ebbe ütjük a tojásokat. Fedővel lefedve addig sütjük, míg a tojás a megfelelő állagot el nem éri. (Lehet lágyan és keményen, tetszés szerint.) Ekkor borsozzuk a tojások tetejét, majd levesszük a tűzről és megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése