2015. május 30., szombat

Sajtmártás alatt sült karfiol

Ági blogján láttam a múltkor egy gyönyörű képet egy sajtos karfiolról, amit szerettem volna én is elkészíteni. Nem idegen számomra ez az étel, hiszen szoktunk hasonlót készíteni (talán az ilyen ételeket hívják csőben sülteknek?). Egy nagyon finom köretről van szó, aki esetleg nem ismerné, ami tökéletes kísérője lehet sült húsoknak, de magában is rettentő finom. Egyetlen negatívuma az, hogy rengeteg leve van, nem tudom, hogy miért. Nagyon finom a lé is, de nem tudom miért ilyen híg, hiszen a mártás maga sűrű. Mindenesetre ez senkit ne rettentsen el, mert ismétlem, egy nagyon nagyon finom ételről van szó. (Lehet hogy a liszt hiánya okozza ezt a "levességét".)




Hozzávalók (köretként 2-4 embernek)


- 1 kicsi fej karfiol
- 2 tojás sárgája
- 1-1,5 dl tej
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg reszelt trappista + a tetejére

Elkészítés


  1. A tejet felmelegítjük a sóval, borssal illetve a pürésített fokhagymával együtt.
  2. A karfiolt lobogó sós vízben félig megfőzzük, majd leszűrjük és egy hőálló tálba szedjük. A sütőt előmelegítjük grill fokozatra. 
  3. A tojássárgákat fehéredésig keverjük. A tejet a sárgákhoz öntjük és kikeverjük, majd az egészet visszatesszük a tűzre és összemelegítjük folyamatos kevergetés mellett. Beleadjuk a reszelt sajtot is. Ha beleolvadt, akkor levesszük a tűzről, és a karfiolra öntjük. Kicsi sajt mehet még a tetejére, majd a sütőben addig sütjük, míg a sajt megpirul és a karfiol puha lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése