2015. május 1., péntek

Töltött káposzta

Mondom én, hogy semmiről sem kell lemondani. :) Ez a töltött káposzta nagyon jó, a rizs helyett karfiollal töltve. Aki most elborzadt, annak megnyugtatásul üzenem, hogy a karfiolíz egyáltalán nem érződik rajta. A szerepe egyedül annyi, hogy a tölteléket lazítja, így nem egy tömör hústömböt eszünk, hanem egy laza, szaftos valamit. Szóóval, aki szereti a töltött káposztát, de diétáznia kell, az próbálja ki így, (vagy legalábbis a karfiolos trükköt) de tetszés és bevált családi receptek alapján bátran változtassatok a fűszerezésen, vagy a töltési techinkán. Erről jut eszembe, ha valakinek van valami bombabiztos ötlete, hogyan lehet szép töltött káposztákat készíteni, amik nem nyílnak ki, kérem, hogy írja meg a dolog trükkjét, mert nekem ez most annyira nem sikerült. Ettől függetlenül nagyon finom volt.






Hozzávalók (6 töltött káposztához)


- 6 szép levél káposzta
- 20 dkg darált hús (tetszés szerinti állatból, én most marhából készítettem, de szerintem pulykacombból a legjobb)
- 1/4 fej karfiol
- fűszerek: 1 babérlevél, só, bors, pirospaprika, 1 kiskanál köménymag (egész), 1 evőkanál gulyáskrém, 1 gerezd fokhagyma
- 3 vastagabb karika kolbász
- 1 fej hagyma
- zsiradék

Elkészítés


  1. A leveleket (ha sikerült szépen leválasztani a káposztafejről - ha nem akkor készítsd úgy mint én, a recept alatt olvasható a bénázásom) blansírozzuk, vagyis lobogó sós vízben pár percig főzzük. Erre azért van szükség, mert a nyers káposzta elég merev, nem lehetne bele szépen csomagolni.
  2. A karfiolt aprítógépben rizsállagúra aprítom, összekeverem a hússal, sózom, borsozom.
  3. A hagymát felkockázom, kevés zsiradékon megpirítom, majd pirospaprikát szórok rá, alaposan elkeverem, és hozzáadom az előkészített húst. Kicsit átpirítgatom.
  4. A káposztaleveleket egy tálcára tesszük, majd a félig kész húst beletöltjük. Én levelenként két evőkanálnyi húst tettem bele, így olyan közepes, de talán inkább nagy darabok lettek. (Aki kicsiket szeretne készíteni értelem szerűen több levéllel dolgozzon, vagy vágja ketté őket.) A csomagokat szorosan egymás mellé tesszük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. Fűszerezzük a levet (a babérlevéllel, egy utolsó sózás, köménymag, a felaprított fokhagyma), dobjuk bele a kolbászkarikákat, illetve ha maradt egy kevés főtt káposzta, abból nyugodtan lehet beleszeletelni. Kb. 1 óra alatt kis lángon készre főzzük.
  5. Egy kiskanál tejföllel kínáljuk.
Na és ahogy sikerült:
Nekem nem sikerült szép leveleket leválasztani a fejről, mindegyik elszakadt. Ezért a külső leveleket leszedtem, majd a közepét lobogó sós vízben kb. 10 percig főztem, hogy a levelek megpuhuljanak. Igazából így sem sikerült szépen leválasztani a rétegeket, ráadásul maradt is egy darab főtt káposztám (rakott káposzta lesz belőle, vagy csak simán meggrillezem). Valakinek van valami ötlete, hogyan lehet szépen leszedni a káposztaleveleket? :)


1 megjegyzés:

  1. Szia. Ki próbálom amit irsz,épp azon gondolkoztam hogy mijen lehet a töltött káposzta karfiollal. és látom másnak is eszébe jutott ez :) Számodra két trükk a káposzta fejeke tedd bele forróvizbe egészben,és a meg puhult külső leveleket amint lehet szedd mindig le, majd rá érzel mikor jön le könnyen. de még mielőtt vizbe tennéd,vágd ki a torzsáját,és akkor könnyen le tudod venni a leveleket. Másik trükk hogy ne menjen szét a tölteléked,hogy vagy teszelbele egy tojást,és az szépen egyben tartja, és az izén is dob. vagy,és, a meg töltött káposzták tetejére,mikor már bele tetted a lábasba,és fel tetted főni, teszel a tetejére egy nehezebb porcelán tányért amej lesújozza hoyg a tölteklékekben lévő benne maradt levegő miatt fel jöhessenek. vagy fővés közben se mozogjanak széjel. ha egy tányér nem lenne elég. tegyél rá kettőt. az már tuti le sujozza eléggé. Üdv.Nándi :)

    VálaszTörlés