2016. május 23., hétfő

Chia magos eperlekvár (mindenmentes)

A világhálón (használja még valaki ezt a szót?) újabb gasztroőrület terjeng, mégpedig a chia-eper lekvár! És nem is olyan őrültség ha belegondolunk, hiszen a chia mag bámulatosan be tud sűrűsödni, lássuk csak az ebből készült pudingot vagy a csoki mousse-t. Emellett a lekvár tápanyagtartalmát is erősíti számos jótékony anyagával. (Bővebben erről itt olvashatsz) Ráadásul nagyon finom és különleges lesz. Csak ajánlani tudom! Cukormentes, tartósítószermentes, paleolit és vegán diétákba is illeszthető.

Update: többen kérdeztétek, hogy mennyire lesz sűrű: akár egy baracklekvár. Nagyon jó kanalazható lekvár lesz, a mi hagyományos cukros eperlekvárunk hígabb ennél. :) 
És meddig áll el? Őszintén szólva ez az első adag, így erről csak jóslataim vannak: szerintem minden a steril üvegen múlik. 1-2 hónapig szerintem gond nélkül eltartható, felbontás után pedig hűtőben érdemes tartani. 



Hozzávalók (két kisebb üveg lekvárhoz)

- fél kiló eper
- 3 evőkanál xilit (legközelebb kicsit kevesebbet teszek, de ez attól is függ milyen édes gyümölcsöt sikerül beszerezni)
- 4 nagy levél menta (elhagyható)
- fél citrom leve (elhagyható)
- 1 púpos evőkanál chiamag

Elkészítés

  1. Az üvegeket forró vízzel elmossuk, majd lefelé fordítva hagyjuk lecsepegni. Nem szabad belenyúlkálni, sem kitörölni, mert már nem lesz steril úgy. A kupakokról se feledkezzünk el!
  2. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, majd kisebb darabkákra vágjuk. Egy fazékba tesszük, rászórjuk az édesítőt, citromlevet és a mentát is, majd kis lángon elkezdjük összemelegíteni. Ha már felforrt, és egy picit szétfőttek a darabok, akkor kihalásszuk a mentákat. Aki darabkásan szereti hagyja így, de le is lehet turmixolni.
  3. Hozzáadjuk a chia magokat és forraljuk össze. Ha érezzük, hogy sűrűsödik, akkor átkanalazzuk az üvegekbe. Szorosan lezárjuk, majd pár percre fejjel lefelé fordítjuk. 
Ha szívesen olvasnál hasonló recepteket kövess facebookon is, le ne maradj semmiről!

12 megjegyzés:

  1. Szia! Mennyi ideig áll el így a lekvár?

    VálaszTörlés
  2. Szia! Mennyi ideig áll el így a lekvár?

    VálaszTörlés
  3. Szia Erika! :) Ha tényleg steril üvegbe kerül, akkor szerintem jó pár hónapig eláll, bár én az elővigyázatosság híve vagyok, ezért hűtőben fogom tartani. :) Bár annyira finom, hogy egy pillanat alatt el tud párologni.

    VálaszTörlés
  4. Szió! klasszull hangzik a recept! Azt sszeretném kérdezni, hogy mennyire lesz sűrű a chia magtól?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mint egy hagyományos baracklekvár pl. :) A mi cukros eperlekvárunk például hígabb ennél. Nagyon jó az állaga és nagyon nagyon finom! :)

      Törlés
  5. Tetszik a recept ki is próbálnám kérdésem lehet hogy furán hangzik, de ezt a magot hol lehet venni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! :) Én bioboltban vettem, elsőre eléggé drágának tűnhet (egy kisebb zacskó 400 forint), de keveset használ belőle az ember, szóval megtérül. :) Nemrég Auchanban is láttam, és Lidlben is, de első körben érdemesebb a "reform" élelmiszerüzletekben szétnézni! :)

      Törlés
  6. En tegnap azt olvastam valahol, hogy a chia mag nem paleo. Ti errol mit tudtok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem paleo. Miért: 1. gluténmentes, 2. lassú felszívódású szénhidrát, 3. rengeteg jótékony anyag és vitamin van benne. Szóval szerintem bátran lehet fogyasztani. :)

      Törlés
  7. Jelentem cseresznyével is működik :o)

    VálaszTörlés
  8. de vajon meddig áll el így chia maggal a lekvár?

    VálaszTörlés
  9. Én tettem már el - igaz, chia mag nélkül - teljesen cukormentes lekvárokat. Forrás után még 5-10 percig főztem (Stabark növényi zselésítőt vagy pektint használtam, magas pektintartalmú gyümölcsökhöz az se kell). Üvegenként egy evőkanál xilitet tettem hozzá, mivel a xilit gombaölő tulajdonságokkal bír. Két éves a legöregebb, amit felbontottam, és semmi baja nem volt. Steril üvegek, új fedők, hogy tuti légmentesen zárjon, fejjel lefelé fordítás pár percre, majd visszafordítva dunsztban lassan kihűlni hagyni ---- mindössze ennyi a titok. Szerintem ezeket betartva a chia magos is évekig el fog állni.

    VálaszTörlés