2016. január 18., hétfő

Kristóf-féle vöröslencsés dahl

A dahl egy alapvető indiai étel, ami igazából a határán áll a mi főzelékünknek és a krémlevesünknek. Egy sűrű étel, amit hagyományosan sárga lencséből készítenek, de bármely hüvelyest lehet használni hozzá, ahogy szétnéztem a receptek között a vöröslencse a leggyakoribb alkotója. És hogy miért jutott eszembe ez az étel? Nemrég megrendeltem Steiner Kristóf vegán szakácskönyvét és rögtön az egyik kedvencemmé vált! Igaz én nem tartozom a növényi étrenden élők egyre népesebb táborába, de a zöldségeket nagyon szeretem, és ez a könyv számtalan olyan pofonegyszerű nagyon ízletes ételreceptet tartalmaz, amikből sugárzik az életigenlés, a főzés szeretete. Ha valaki csak bele szeretne lapozgatni, hogy lássa mégis milyen ez a könyv, annak ezt a honlapot ajánlom, itt olvasható az alábbi recept ihlet adója is.



Hozzávalók (1 nagy adag)

- fél csésze vöröslencse
- 1 csapott evőkanálnyi indiai fűszerkeverék (nálam saját: római kömény, koriandermag, pirospaprika, kurkuma, currypor)
- ujjnyi darab gyömbér lereszelve (tetszés szerint több/kevesebb)
- 1 kicsi fej vöröshagyma
- fél csésze kókusztej
- szárított csili, só, bors
- 1 babérlevél
- 1 narancs reszelt héja és kb a negyedének a leve

- a tetejére kókuszchips

Elkészítés

  1. Egy kevés zsiradékon (nálam kókuszzsír) megdinszteljük a hagymát, a gyömbért és a fokhagymát. Szórjuk rá a fűszereket és pirítsuk le kis lángon. Adjuk hozzá a vörölencsét is, majd 2 csésze vizet, csipet sót, ízlés szerinti csilit. Lefedve kis lángon főzzük puhára. Ha igényel még némi vizet, akkor pótoljuk.
  2. Közben száraz serpenyőben megpirítjuk a kókuszforgácsokat, majd félre tesszük.
  3. Amikor teljesen krémesre főtt, akkor felöntjük a kókusztejjel, kóstolás után beállítjuk az ízeit (itt jön hozzá a narancs lé és héj is), ha hígabbra szeretnénk, akkor mehet bele még egy kevés víz is. Kihalásszuk a babérlevelet és összeturmixoljuk, majd a pirított kókuszforgácsokkal megszórva tálaljuk.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újabb bejegyzésekről, akkor kövess facebookon is. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése