2015. szeptember 27., vasárnap

Kókuszos zabkeksz (liszt és cukor nélkül)

Olvasás közben enni a legjobb móka a földön. Sajnos azonban nem sok olyan desszert van ami alkalmas erre, hiszen a krémek foltot hagynak a bolti sós rágcsáktól pedig sajtporos az ember keze ami szintén nyomot hagy lapozáskor. A kekszek azonban mintha csak erre a célra lettek volna teremtve! Nem mancsos, nem ragad, nem lesz olyan az ember keze, és még ha izgatottságunkban ki is esik a kezünkből egy darab, egyszerűen lemorzsáljuk a könyvet és olvasunk tovább. Ez a recept egy nagyon jó alap lehet a diétázók számára, hiszen sem lisztet sem cukrot nem tartalmaz. Remekül lehet variálni is, mint minden alapreceptet, például készíthetjük aszalt gyümölcsökkel, más magokkal kiegészítve, vagy pedig a kókusz helyett valami semlegesebb ízű magliszttel, szárított paradicsommal, olívával, oregánóval... Bár szerintem a legjobb, ha két darabot - akár a linzert - összeragasztjuk lekvárral.





Hozzávalók (45 darabhoz)


- 17 dkg zabpehely
- 8 dkg kókuszreszelék (összesen 25 dkg "szárazanyag")
- 1 tojás
- 1 dl tej (nekem a korábbról maradt vaníliás tej)
- 1 evőkanál xilit (ha édesebbre szeretnénk akkor 2-3)
- 5 dkg vaj (megolvasztva)
- 1 kiskanál vaníliaaroma
- csipet só



Elkészítés



  1. Előmelegítjük a sütőt 180°-ra.
  2. A zabpelyhet és a kókuszreszeléket kimérjük, majd a bő háromnegyedét mákdarálón ledaráljuk. 
  3. A tojást villával kikeverjük a cukorral, vaníliaaromával, majd fokozatosan hozzáadjuk az olvasztott vajat, tejet és a száraz hozzávalókat. Egy sűrű, gyúrható állagú tészta lesz belőle.
  4. Egy sütőlapra sütőpapírt teszünk, majd arra kiskanállal kupacokat pakolunk és szétnyomkodjuk őket. Szerintem ropogósan a legfinomabb, úgyhogy érdemes minél vékonyabbra nyomni. (Lehet nyújtani és szaggatni is, de úgy sokkal több eszközt "koszolunk" be.)
  5. Körülbelül 10-12 percig sütjük, míg a széle meg nem pirul. Funkcionálhat linzeralapként is, a legjobb cukormentes szilvalekvárral töltve.
Tápanyagtartalom
1 darab keksz átlagosan 38,3 kcal-t tartalmaz és 3,3 Ch-t.*
*Az adatokat a Kalóriabázis oldal segítségével számoltam ki. 

Ha érdekelnek a legújabb receptet csatlakozz hozzám facebookon is. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése