Salátát gyártani azért remek dolog, mert maga a műfaj meglehetősen nyitott - ahogy Váncsa összefoglalja: "minden saláta, amit megeszünk. Ha disznósajt, akkor is".* :) Most egy darab céklát készítettem el, répával, pikáns balzsamecetes öntettel, ropogós pirított magokkal (mennyivel jobb így a tökmag!) és illatos narancshéjjal. Kicsit édes, kicsit pikáns, a magok ropogósak, minden benne van, ami csak egy jó salátától elvárható. :) És amellett, hogy finom, nagyon tápláló is. Pont ezért lepődtem meg azon, hogy mennyire kevés kalóriát tartalmaz. És noha ez a képen nem annyira látszik, hála a korai sötétedésnek, igazán élénkek és üdék a színei. Édesapám, aki nagyon utálja a céklát ezt mondta rá: nagyon szép, csak a szaga rémes. Hát, ízlések és pofonok. :)
* Váncsa István szakácskönyve: Ezeregy+ recept, 54. oldal
Hozzávalók (1 adaghoz)
- 1 kisebb főtt cékla
- 1 kisebb szál sárgarépa
- pár szem tökmag és napraforgómag (összesen egy evőkanálnyi mennyiség)
- reszelt narancshéj (elhagyható)
Az öntethez
- 1 kiskanálnyi balzsamecet (vagy narancslé)
- 3 kiskanálnyi olívaolaj
- csipet só
- csipet frissen szétzúzott római kömény
Elkészítés
- A céklát kuktában puhára főzzük. Ha kihűlt könnyedén eltávolítjuk a héját és feldaraboljuk. A sárgarépát julienre (vékony hasábokra) vagy más tetszőleges formára vágjuk és hozzákeverjük.
- Az ecetet összevegyítjük a fűszerekkel, majd apránként hozzákeverjük az olajat. A céklára csurgatjuk.
- Egy száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk a magokat. A tetejére reszeljük a narancshéjat.
Egy adag 116 kcal-t és 17 g szénhidrátot tartalmaz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése