2016. február 4., csütörtök

Sütőtökös banános süti (paleo, vegán)

Nagyon finom, mindenmentes süteményt sütöttem. Persze a mindenmentes elnevezés kicsit túlzó, hiszen tartalmaz például banánt, ami a fogyókúrázóknak lehet tabu, illetve mandulát, aminek bár a szénhidráttartalma kedvező, a kalóriatartalma magas. Mindenesetre ezek csereberélhetők: banán helyett lehet reszelt almát használni, vagy több sütőtököt, de ebben az esetben az édesítővel is bőkezűbben kell bánni. A mandulaliszt helyett pedig jöhet bármi: kókuszliszt, darált mogyoró vagy dió, de nem paleózóknak zabpehelyliszt is. Nagyon puha, szinte krémes sütemény, érdemes kipróbálni!






Hozzávalók

- 250 g sült sütőtök
- 1 banán
- 2 evőkanál xilit
- 50 g kókuszolaj (vagy felolvasztott kókuszzsír, esetleg vaj)
- 100 g darált mandula
- 1 kiskanál fahéj
- 1 dl kókusztej

- 1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)

- 1 kiskanál porédesítő
- 1 evőkanál kókusztej
- 1 maréknyi kókuszchips

Elkészítés


  1. A tököt, banánt, kókuszolajat, xilitet és fahéjat összeturmixoljuk, majd felváltva hozzákeverjük a mandulalisztet és a kókusztejet. Egy sűrűbb piskótatésztát kell kapnunk. Ha nem elég híg, akkor még kevés kókusztejjel hígítható. Kisebb formába öntjük, amit előtte kiolajozunk. (Nálam 20 cm-es forma)
  2. 180°-os előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük.
  3. Közben a kakaóport és az édesítőt (olyat válasszatok, ami könnyen oldódik, én süssina porédesítőt használtam, de lehet folyékonyat is) kikeverjük és adunk hozzá egy kiskanálnyi forró vizet. Ezzel megpróbáljuk kikeverni, majd hozzáadjuk a kókusztejet is. Ha kell még forró vízzel (egy-egy kiskanálnyival) hígítjuk. A kókuszchipset száraz serpenyőben megpirítjuk.
  4. A kész süteményt a csokimázzal lekenjük és megszórjuk az illatos kókusszal. 
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újabb bejegyzésekről, akkor kövess facebookon is, le ne maradj semmiről! :)

2 megjegyzés:

  1. Szia,

    Menni lisztet kell hozzáadni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Erika! A liszt szót a mandulalisztre (darált mandula) értettem, javítom! Ne haragudj, ha nem volt egyértelmű! :)

      Törlés