2016. január 25., hétfő

Krumplilángos

Hatalmas felfedezést tettem! Illetve inkább csak szembejött velem az infó, miszerint az IR esetén is heti egy alkalommal engedélyezett a krumpli fogyasztás! Juhé! Mint egy "sorstársam" meg fogalmazta: nem büntiben vagyunk, csak diétázunk. :) Felbátorodva ezen rögtön elkészítettem az egyik kedvenc krumplis ételemet, amit bár Nagymamám készít a legjobban, lehetetlenség elrontani. :) Azt nem mertem kiszámítani, hogy mennyi a szénhidráttartalma, de lassú felszívódású szénhidrátokról van szó, köszönhetően a teljes kiőrlésű lisztnek és a zsírban való sütésnek. (Ezt igazából nem értem... Miért azokat az ételeket preferáljuk egy elvileg egészséges étrendben, amikkel a szervezet nehezen birkózik meg...? kicsit ellentétes számomra ez a dolog az eddig magamban kialakított egészséges táplálkozás képpel...)




Hozzávalók (4 közepes darabhoz)


- 2 közepes krumpli
- 1 tojás sárgája
- teljes kiőrlésű liszt (kb. 10-15 dkg)
- nagy csipet só

- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál tejföl
- csipet só, bors
- 3 koktélparadicsom

- kacsazsír (vagy sertés/libazsír)

Elkészítés


  1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és lobogó sós vízben puhára főzzük.
  2. A paradicsomokat félbevágjuk, besózzuk, majd vágott felükkel lefelé egy papírtörlőre tesszük, hogy a nedvességét kicsit kiadja. A serpenyőben kevés zsírt melegítünk, majd a paradicsomokat megpirítjuk benne, hogy szép színt kapjanak. A fokhagymagerezdeket hámozatlanul pirítgatjuk, így kap is pirult ízt, meg is puhul és nem is ég meg... 
  3. A krumplit összetörjük egy villával, majd egy tojássárgával, csipetnyi sóval és annyi liszttel amennyivel összeáll szépen összedolgozzuk. Egy ragacsos tészta lesz, amivel viszonylag nehéz dolgozni, de mennél több lisztet teszünk bele annál kevésbé lesz finom - Nagymamám tanítása szerint. Lisztes kézzel ellapítjuk, majd kacsazsíron mind a két oldalát megpirítjuk.
  4. A tejfölt kikeverjük a szétnyomkodott sült fokhagymával, csipet sóval, őrölt borssal. Ezt pakoljuk a kisült lángosok tetejére.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni a legújabbakról kövess facebookon, le ne maradj semmiről! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése