2016. május 21., szombat

Baklava egyészségesebben

Pofon egyszerű és bűnösen finom édesség az eredeti török baklava, a maga szirupos édességével azonban nekem egy kicsit sok, így nem okozott különösebben gondot a rákerülő máz karcsúsítása. A dióból azonban nem engedtem, sőt ahogy a képen is látszik igen bőkezűen bántam vele, ettől lett igazán finom, tömör a végeredmény. Fűszereket most nem is használtam, annyira finom magában ez a tömény diós íz, de lehet fahéjjal vagy akár narancsvirágvízzel is bolondítgatni.  Vigyázat, nem fogyókúrás, de kicsit azért egészségesebb a készen vett baklavánál.






Hozzávalók (6 háromszöghöz)

- 2 lap tk. réteslap (egy egység*)
- 5 dkg olvasztott vaj (vagy olaj)
- 15 dkg darált dió
- 3 ek. cukornak megfelelő édesítő
- tetszés szerinti fűszerek: én most nem használtam

- 2 ek. kókuszcukor (vagy más könnyen oldódó édesítő)
- 3 ek. narancslé
- pici csipet só

* A Tante Fannys csomagolásban 3 kisebb egység található, ebből egy kell ehhez a recepthez. A maradékot szorosan folpackba csavarjuk, a biztonság kedvéért két rétegben majd a hűtőben tartjuk további felhasználásig.

Elkészítés


  1. A réteslapokat egyesével négy négyzetre vágjuk. Olvasztott vajjal lekenjük az alsó lapot, majd mehet rá a második. Ezt vajjal lekenjük, rásimítunk egy vastagabb réteg édesítővel elkevert darált diót. A következő lapot szintén lekenjük vajjal, majd azt lefordítva (hogy a vajas rész kerüljön a alulra) tesszük a dióra. Így rétegezzük. A lényeg, hogy a diótöltelékek középen helyezkedjenek el. 
  2. Ha a rétegezés elkészült az egész kockát ketté vágjuk, az egyik felét vajjal lekenjük és ráhelyezzük a másikat. Persze ez el is hagyható, de én jobban szeretem a vastagabb sütiket. A tetejét lekenjük olvasztott vajjal és háromszögeket vágunk bele.
  3. Előmelegített 180°-os sütőben szép pirultra sütjük. Közben a mázhoz valókat összemelegítjük és még forrón a sütemény tetején eloszlatjuk. Dióval díszítjük.
Ha tetszett a recept és szívesen olvasnál hasonlókat less rá a blog facebook-jára is, ott minden friss bejegyzést megtalálsz. :) 

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. HOGY KÖVETKEZIK A KÖTELEZETTSÉGRE KIFIZETÉSRE, VAGY ÚJRA VONATKOZÁSRA
    Kölcsönünket alacsony százalékos kamatokkal távolítjuk el
    1500 dollártól 800 000 dollárig kínálunk
    Add hozzá nekünk vagy vegye fel velünk a kapcsolatot: mvargasp2019@gmail.com

    VálaszTörlés