2017. január 16., hétfő

Csokis diós nem-brownie

Rémületes mennyi hülyeséget lehet olvasni az interneten. Például a brownie-ról is. Nem annyira régen egy gasztroblogon olvastam egy fejtegetést, miszerint csak a burzsujok találták ki azt, hogy olvasztott csokoládé kell a brownie-ba, hogy ezzel is a kevésbé tehetőseket késztessék nyálcsorgatásra. A blogger ellentmondást nem tűrve kijelentette, hogy bizony ez az amerikai csokis csoda szükségtelenül és feleslegesen tartalmaz olvasztott étcsokoládét, hiszen a kakaópor kakaóvaj tartalma is igazán megfelelő, megkülönbenis. Jó lesz az tejföllel, margarinnal és sütőporral, elvégre barna - barna. Hát majdnem leestem a székről. A brownie-ban legyen csokoládé, vaj, cukor és tojás, meg egy csipet só. Esetleg pár kanál liszt. Ennek ellenére ha valaki igyekszik helyettesítgetni a hozzávalókat kénytelen engedményeket tenni. Így az alábbi sütemény is inkább csak egy kakaós piskóta, de legalább kidünnyögtem magamból a felgyülemlett feszültséget. :) Finom egyébként, csak nem brownie. A recept innen van.







Hozzávalók

- 10 dkg kókuszzsír (felolvasztva)
- 150 g cukornak megfelelő édesítő: nálam xilit, kókuszvirágcukor és süssina édesítőpor keveréke
- 50 g cukrozatlan kakaópor
- 3 tojás
- 100 g szénhidrát csökkentett liszt (nálam DiaWellness, de lehet zabpehelyliszt is)
- csipet só
- löttyintésnyi rum (kb. 3 evőkanál)
- jó maréknyi dió durvára vágva

Elkészítés


  1. Kikeverjük az édesítőket és a tojást, majd hozzáadjuk a felolvasztott kókuszolajat, az elkevert szárazanyagokat, a végén pedig a diót és a rumot is. Egy tömör tészta lesz belőle.
  2. Kisebb tepsiben sütjük, de akár kekszek is formázhatók belőle. Nedves spatulával szépen el lehet simítani a tetejét. Szórtam rá még egy kevés diót és 180°-on 18-20 percig sütöttem. 
  3. Cukormentes karamellszósszal leöntve, esetleg egy gombóc banánfagyival körítve mennyei. :)
Ha tetszett a recept és szívesen olvasnál hasonlókat kövess facebookon is, le ne maradj semmiről!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése