2015. augusztus 26., szerda

Klasszikus ételek diétásan

A diétázás (hangsúlyozom, hogy nem fogyókúráról van szó, hanem csak bizonyos alapanyagok elhagyásáról, mint például ebben az esetben liszt-, cukor- és krumplimentességről) azért nehéz, mert az ember elsőként csak a veszteségeire tud gondolni. Például ha nincs rizs, nincsen töltött káposzta... vagy mi lesz velünk szilvás gombóc nélkül? Az alábbiakban összeszedtem néhány jól bevált receptemet, amikkel remekül ki lehet váltani a hagyományos recepteket, hiszen ha némileg más is az összetételük az ízük zseniális. Remélem hasznos lehet ez az összefoglaló. :)



Levesek

A klasszikus rántásos sűrítésről sem kell lemondani, noha tény, hogy a habarás, vagy az önmagával való sűrítés sokkal egészségesebb. Ugyanakkor egy jó füstölt csülökkel vagy sonkával készülő bablevest képtelenség lightos joghurttal habarni... A rántás alapjául azonban nem a búza, hanem a tökmagliszt szolgál majd, ami a karakteres ízével nagyon jól passzol a babhoz. 

Főételek

Semmi sem pótolhatatlan... Például az általam olyan nagyra becsült hasábburgonya sem. A vajbab rendkívül finom sütve, curry helyett pedig akármivel ízesíthető. 


Talán furcsa a klasszikus magyar fogások közé keverni ezt az olasz specialitást, de tapasztalat, hogy mindenki imádja, így úgy gondolom itt a helye. A tésztát remekül kiváltja a vékonyra vágott padlizsán, az ízélmény pedig hatalmas!


Szintén a krumplit kellett valamivel helyettesíteni, és a gnocchi vagy nudli tésztára egy alternatívát találni. Nos, itt az én kedvenc receptem, bátran ajánlom mindenkinek!


Magyarázni nem kell, egyszerűen mindenki szereti. Itt egy diétás recept. A feltét pedig bármi lehet.


Fitt pizza
Egy másik pizza tészta recept, amit nem kell nyújtani vagy hosszasan dagasztani és mindössze 20 perc alatt készen van, sütéssel együtt. 


Karfiol pizza
És egy harmadik reform recept, lisztementesen. :) Az alapja sajt és karfiol.



Töltött káposzta
Magyarország slágere, egyszerűen elhagyhatatlan erről a listáról. Nagyon finom, nagyon ízes, a rizst pedig egy izgalmas zöldség helyettesíti: a karfiol. Nagyon jó recept, érdemes megpróbálkozni vele. Bár hogy hogyan kell szépen csomagolni, azt nem tudom... 


Töltött káposzta
És a paleo recept után jöjjön egy nyers vegán töltött káposzta, mindenféle adalékanyag nélkül, egyszerűen, gyorsan, laktatóan. Egyébként ez is beilleszthető a paleolit étrendbe. 



Szendvics
A szendvicsek pótolására sokféleképp van lehetőse a diétázónak, hiszen rengeteg kalória-csökkentett fogyókúrás szelet/kenyérféleség áll az érdeklődők rendelkezésére. De mi van akkor, ha az ember nem akarja magát tartósítószerekkel tömni? Két nagy kalap gombát tölt meg mindenféle jóval.

Édességek

Nem lehetetlen diétás szilvás gombócot készíteni. Még akkor sem, ha az alapreceptbe minden kell, amit csak egy CH csökkentésnél el kell hagyni: liszt, cukor és krumpli is. Az alábbi recept azonban zseniálisan kicselezi mindhárom tabut, így egy isteni finom, az eredetire ízében teljes mértékig hasonlító desszertet (vagy édes másodikat) kapunk. 



Fahéjas és csokis mogyorós fánk
Egyszerű és igazán finom fánk, tojás- és tejmentes, valamint gluténmentesen is készíthető. 



Csoki fagyi
Csokoládé fagyit készíteni nem ördöngösség, pláne ha az embernek olyan recept van a tarsolyában, ami mindössze 4 összetevőt igényel. Egy zöldség alapú fagylalt, ami egészséges, és rendkívül finom. Érdemes kipróbálni!


Gofri
Laktóz- és gluténmentes gofri recept, egyszerű és nagyon finom. 



Almatorta rumos karamell öntettel
A legjobb süti amit ettem, érdemes kipróbálni!



Kompót
Igen, a kompót is remekül elkészíthető úgy, hogy nem csak cukor, de semmilyen alternatív édesítőszer nem kerül bele. Az eredmény egy édes, fűszeres ízű kompót, ami még (számomra) az eredetit is kenterbe veri. 


A sort egy "sóssággal" zárom, ami rendkívül laktató és energia dús, mindenezek mellett pedig nagyon finom. Különféle krémekkel töltve még különlegesebb lesz, akár a szendvics zsömle pótlására is alkalmas.

 

 Jókedvű diétázást kívánok mindenkinek!

Ez csak egy rövid összeállítás, ezen kívül számos édes és sós finomsággal és főétellel találkozhatsz nálam. A betűrendes útmutatót itt találod. Jó nézelődést kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése