2015. október 16., péntek

Fűszeres kelbimbó saláta (vegán)

Valószínűleg egy párolt kelbimbón szocializált egyén, aki kicsi korától fogva gyűlöli ezt a zöldséget a cím hallatán szívinfarktust kapna. Szerintem pár évvel ezelőtt még én is így tettem volna. Mostanában (és ezen az elmúlt éveket értem...) rengeteg olyan receptet láttam főzőműsorokban vagy szakácskönyvekben, hogy a kelbimbót szalonna vagy gesztenye társaságában megpirítják, sőt nem ritka, hogy ezek után parmezános tejszínes öntettel öntik nyakon. Mivel a karfiolt, brokkolit és a káposztát is nagyon szeretem sütve, biztos voltam benne, hogy ez a kelbimbós változat is király lesz. Nem csalódtam. Vegán módon készítettem, de nagyon laktató volt, hála az intenzív ízű fűszereknek. Alakbarát saláta, ami után bármelyik ínyenc megnyalja mind a tíz ujját. 



Hozzávalók (1 adaghoz)

- 185 g kelbimbó
- 1 kisebb répa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csapott kiskanál őrölt koriandermag (ízlés szerint több/kevesebb)
- 1 csipetnyi őrölt római kömény
- tetszés szerinti csilipehely
- pár ág petrezselyem
- só, bors
- 1,5-2 dl zöldség alaplé vagy víz (ebben az esetben kell hozzá ételízesítő)
- 1 kiskanál szezámmag (elhagyható, de lecserélhető bármilyen magra, például dióval nagyon jó)
- tetszőleges zsiradék (nálam olívaolaj)

Elkészítés


  1. Egy serpenyőt egészen forróra melegítek, majd egy kevés olívaolajat adok hozzá és beleszórom a megmosott, félbe vagy 4-be vágott kelbimbót. (Azonos méretűek legyenek, így ugyanakkor készülnek el.) Vágott felükkel lefelé igazítottam őket, majd hagytam közepes lángon, hogy megpiruljanak.
  2. A répát juliennre vágtam, vagyis gyufaszál méretű csíkokra, de lehet reszelni vagy karikázni is. Felaprítottam még a fokhagymát, petrezselymet.
  3. Ha a kelbimbók jól megpirultak mind a két oldalukon, akkor felöntöttem az alaplével, fűszereztem sóval, borssal, fokhagymával, petrezselyemmel, csilivel, római köménnyel, koriandermaggal, majd lefedve pár percig forraltam, hogy megpuhuljon. Kb. 3-5 perc. (A kelbimbó nagyságából is függ természetesen.) Ha már majdnem puha, akkor adtam hozzá a répát, mert szerettem volna, ha megőrzi a nyersességét, majd nagy lángon elforraltam a levét. 
  4. Tálaláskor megszórjuk szezámmaggal és egy kevés petrezselyemmel. Nagyon laktató!
Tápanyagtartalma
1 adag kb. 132 kcal-t tartalmaz és 17 g CH-t.

Ha tetszett a recept és szeretnél elsőként értesülni az újakról, akkor várlak szeretettel a facebookon is. :)

2 megjegyzés:

  1. Szuper jó recept, és éppen ezzel tudnám elkerülni a szívinfarktust!! :) Nagyon szeretem én is a kelbimbót, így elfogom készíteni.

    Az én receptjeim, ha esetleg érdekel hússal, és hús nélkül. http://gizi-receptjei.blogspot.hu/search/label/kelbimb%C3%B3

    Üdv. Gizi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, tényleg nagyon finom! :) Az oldaladat pedig jól ismerem és nagyon inspirálónak tartom! Sok sikert a blogoláshoz továbbra is, én mindig örömmel olvasgatom a bejegyzéseidet! :)

      Törlés