Az interneten számos recept található tojásmentes omlettre, ettől függetlenül megmutatom az én változatomat is, nem mintha eltérne a többitől, de ez így nekem működött, és az egyetlen módja annak, hogy vissza tudjam keresni az, ha írok belőle egy blogbejegyzést. (Végső soron ezért is kezdtem el a blogolást, mert a papírfecnikre felfirkált receptjeimet soha nem találtam, amikor kellettek volna.) Állagában ugyanolyan, mint egy hagyományos tojással készült omlett, ízében nyilván nem tojásos, de a fűszereknek köszönhetően nagyon finom. 1 tojásnak egy púpos evőkanál csicseriliszt felel meg. Elvileg ugyanezzel a recepttel lehet rántottát is csinálni, nekem az nem jött be, de így omlett formában nagyon finom!
Hozzávalók (1 adag)
- 3 evőkanál csicseriborsóliszt (5 dkg)
- 1 kiskanál olívaolaj
- késehgynyi szódabikarbóna
- csipet só
- víz (kb. 1 deci)
- tetszőleges zöldségek: 1 újhagyma, kis darab kápia paprika, 1 gerezd fokhagyma, kis csokor reteklevél
- díszítéshez: uborka, koktélparadicsom, retek, reteklevél, salátakeverék
Elkészítés
- A csicserilisztet kikeverjük az olajjal, csipet sóval, késhegynyi szódabikarbónával és evőkanalanként annyi vizet adunk hozzá, míg felvert tojás állagot nem kapunk.
- Egy evőkanálnyi olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymákat, kevés kápia paprikát, egy egy adag apróra vágott zöldet (jelen esetben zsenge reteklevelet használtam). Ráöntjük a csicseriborsós keveréket, (egy kisebb serpenyőt használtam) szépen elterítjük a serpenyőben az edény mozgatásával. Lefedjük egy fedővel, majd pár perc elteltével, ha a szélén már látszik, hogy megsült és könnyedén mozgatható, akkor fordítsuk meg és fél perc alatt süssük készre a másik felét is.
- Zöldségekkel, zöldsalátával tálaljuk. Félbe is lehet hajtani, klasszikusan úgy szokás tálalni, nekem ez a palacsinta stílus jobban bejön. :)
És akkor lássuk az összehasonlítást a tojással:
1 csicseriomlett (3 tojásnak megfelelő mennyiség) 281 kcal, beleszámítva a sütéshez használt olajat, de nem beleszámítva a hozzá tett zöldségeket. 35 g Ch-t tartalmaz, 13 g zsírt és 6 g fehérjét.
1 hagyományos 3 tojásból készült omlett 371 kcal, beleszámítva a sütéshez használt olívaolajat, de nem beleszámítva a hozzá tett zöldségeket. 21 g fehérjét, 1 g szénhidrátot és 31 g zsírt tartalmaz.
KONKLÚZIÓ: Ha fehérjegazdag diétát folytatsz érdemes a tojást választani, ha viszont a zsírbeviteledet szeretnéd fékezni, de szereted az omlettet egy remek alternatíva ez a lepény. :) Szénhidrát szempontjából a csicseriborsóliszt lassú felszívódású, szóval reggelire IR, cukorbetegség esetén is király, ugyanúgy, ahogy a tojás is.
Ha szeretnél még hasonló recepteket kövess facebookon is, le ne maradj semmiről. :)
KONKLÚZIÓ: Ha fehérjegazdag diétát folytatsz érdemes a tojást választani, ha viszont a zsírbeviteledet szeretnéd fékezni, de szereted az omlettet egy remek alternatíva ez a lepény. :) Szénhidrát szempontjából a csicseriborsóliszt lassú felszívódású, szóval reggelire IR, cukorbetegség esetén is király, ugyanúgy, ahogy a tojás is.
Ha szeretnél még hasonló recepteket kövess facebookon is, le ne maradj semmiről. :)
Nem bírtam megfordítani :( De ízre nagyon finom.
VálaszTörlés