2016. július 4., hétfő

Füstölt tofus újhagymás kréker (avagy vegán sós nasi)

Nagyon jó és roppant egyszerű receptet találtam a Kertkonyha című blogon, amit rögtön ki kellett próbálnom. Volt itthon tofu, ráadásul a füstölt fajta, aminek egészen füstölt sajt íze van. Nem volt kérdés ezek után, hogy egy kis sajt ízt is bele szeretnék csempészni az ízkompozícióba, így került a tetejére egy-egy csipet sörélesztőpehely, de ez akár el is hagyható, úgy is finom lesz. A végeredmény nem ropogós, de nagyon ízes, tökéletesen alkalmas a mártogatós szerepre. Nagyon finom és egyszerű alaprecept, fog még készülni a konyhámban. Ezzel a recepttel szeretnék csatlakozni Felelős Gasztrohős Húsmentes Hétfő kezdeményezéséhez. :) 




Hozzávalók (1 nagy tepsinyihez)

- 180 g füstölt tofu (1 csomag)
- 80 g graham liszt
- 100 g margarin
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1 csapott kiskanál só
- pár szál újhagyma zöldje összevágva (opcionális)

- 1 evőkanál szezámolaj
- 1 csipetnyi kurkuma
- 1 evőkanál sörélesztőpehely (opcionális)

Elkészítés


  1. A tofut papírtörlővel letörölgetjük, majd belemorzsoljuk egy tálba. Hozzá adjuk a lisztet, margarint, szódabikarbónát, sót és az összevágott újhagyma zöldet. Egy szépen összeálló, jól gyúrható tésztagolyót kell kapnunk. Ujjnyi vékonyra nyújtjuk, felkockázzuk. 
  2. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A szezámolajat és a kurkumát kikeverjük, a tojás helyett kenjük a kockákra. Egy egy csipet sörélesztőpehellyel ízesítjük a krékereket, majd 180°-on 25-30 perc alatt készre sütjük.
  3. Avokádókrémmel* mártogatva kínáljuk. 
* 1 érett avokádó húsát összetörjük egy csipet sóval, egy kiskanálnyi citromlével, és egy szál apróra vágott újhagymával.



Ha tetszett a recept és szívesen olvasnál hasonlókat kövess facebookon, le ne maradj semmiről.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése