2016. szeptember 17., szombat

A sikeres fogyás titka, avagy a helyes célállítás 5 lépésben

Nagyon bulvárosnak hat a cím, de ez ne tévesszen meg Benneteket, egy tudományos módszerről van szó, amit generative coaching módszernek neveznek. Én egy személyiségfejlesztő tréning során találkoztam ezzel az elmélettel, és noha még nem sikerül minden helyzetben erre hagyatkoznom, azt el kell mondjam, hogy amikor ezeket a lépéseket tartottam szem előtt jóval nagyobb sikerességgel sikerült eljárnom. Mivel a blog az egészséges életmódról és a diétázásról szól az egész tervet az egészséges súlytartásra és fogyásra ültettem át. Persze vannak, akiknek a hízás a cél, nekik is hasznos lehet ez az öt pont:




Lássuk mi ez az öt lépés: 



1. Fogalmazd meg a célod!

Egyszerűnek tűnik, de nem az. Fontos, hogy pozitív állításokat használj. Vagyis a nem szó kerülendő. Például, ha a célod az, hogy bátrabb legyél, akkor ne úgy fogalmazd meg, hogy nem akarok többé gyáva lenni, hanem úgy, hogy bátor szeretnék lenni. Érdemes konkretizálni a célokat, a fogyni szeretnék és a legyen kisebb a hasam/fenekem stb. állítások nem szerencsések, sokkal okosabb dolog, ha akár kilókban, akár centikben állítod magad elé a vágyaidat. 

2. Hogy képzeled a célod megvalósulását? 

Képzeld magad elé, milyen érzés az, amikor ténylegesen a bőrödön tapasztalod a célod megvalósulását. Ha autót szeretnél, akkor lehet ez a pillanat akár az, amikor a kezedbe adják a kocsi kulcsát, vagy először ülsz be vezetni. Fogyásnál lehet egy motivációs ruhád, amibe bele szeretnél férni, vagy akár azt a percet is elképzelheted, amikor a mérlegen állva megpillantod a vágyott számot. Azért fontos ez a lépés, mert erőt tud adni bizonytalanabb pillanatokban, ha rágondolsz, hogy milyen lesz majd az, ha ténylegesen megéled a célod beteljesülését. Ha ezt kifelejted lehet, hogy a cél elérésének pillanatának (fogyás esetében időszakánk) jelentősége eltörpül előtted, és újabb célokat tűzöl ki, amivel semmi gond nincsen, de lelkileg sokat jelent, ha büszke tudsz lenni magadra egy-egy lépés megtétele után. Fontos, hogy ne sikkadjon el a megvalósulás pillanata, élvezd ki a sikeredet.



3. Készíts pontos tervet!

Szeretnél diplomát szerezni? Gondold végig mi kell hozzá. Ha például még középiskolába jársz, akkor kell egy érettségi, nyelvvizsga (sok helyen kettő is), meghatározott számú kreditpont. Ugyanígy a fogyásnál is fontos, hogy lásd a folyamat lépéseit. Meddig szeretnél leadni hány kilót? Mennyit és mit tervezel edzeni, milyen étrendet kívánsz követni? Hogyha egyáltalán nem állítottad magad át az egészséges életmódra, akkor tervezd meg: az első héten hagyd el a cukrot. Második héten már ne egyél fehér lisztből készült péksütiket se, utána hagyd el a nasikat, a zsírosabb sajtokat stb is. Egyik napról a másikra nem lehet változni, ahogy egy diplomát sem egy hét alatt szerez az ember a fogyásnak is részfolyamatai, és részeredményei vannak. Legyél a részsikereidre is büszke!


4. Mi akadályoz meg abban, hogy valóra váltsd a célod? Illetve hogy tudod ezeket az akadályokat legyőzni? 

A tervezéshez kapcsolódik a negyedik pont is, bár kissé gyakorlatiasabb annál. Itt már cselekedni kell. Nincs lehetőséged a mozgásra? Keress letölthető otthon is végezhető gyakorlatokat bemutató videókat. Esetleg bérelj futópadot. Vagy vegyél egy edzőcipőt. Esetleg csak vedd elő a szekrény mélyéből. Nincsen otthon csak egészségtelen alapanyag? Ha megteheted cseréld őket egészségesre, de legalábbis dugd el az édességeket, vagy a sós rágcsákat. (Arra figyelj, hogy mindig vannak olyan emberek vagy családok akik örülnek bármilyen természetbeni segítségnek, így ha nem tudod ismerősök körében szétosztani a megmaradt cukrot vagy bármit, amit nem szeretnél felhasználni keresd meg a lehetőséget, hogy segíteni tudj azoknak akiknek kell.) Informálódj, ha van lehetőséged vagy pénzed, esetleg az egészséged úgy kívánja keress fel egy szakembert, aki segít neked összeállítani egy tartható egészséges étrendet.


5. Mi a célod célja? 

Ez a kérdés rejti a legtöbb buktatót. Vegyük megint a fogyást: van olyan állapot, amikor a fogyás egyszerűen az egészségmegőrzés szempontjából szükséges, ilyenkor a célod nyilván az egészség, vagy egy kisbaba megfoganása akár. Ha viszont azért vágsz bele egy drasztikus diétába (rosszabb esetben normálisnak mondott testalkattal), mert ezzel bizonyítasz valakinek, vagy mert akkor majd kedvelni fognak a férfiak/nők, vagy lesznek barátaid stb.: gondold át, hogy vajon megoldódnak-e ezek a belső feszültségek, az önbizalomhiány azzal, ha elveszítesz pár kilót. Vegyünk egy másik példát: egy férfi szeretne egy autót. Ha a céljával (autó szerzés) az a célja, hogy szerezzen magának egy barátnőt, akkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy vajon megkerülhető-e egy autó ebben az ügyben. Tehát ha a fő célja végül is egy barátnő, akkor időt, energiát és pénzt spórol azzal, ha a jogsiszerzés helyett inkább barátságosan ismerkedik. 
Fogyásra visszatérve, igen, van akinek attól jön meg az önbizalma, hogy belefér a tinikorában hordott holmijaiba. De nem a mérettől vagy a csípő derék arányától függ az, hogy ki milyen ember. Így aki kompenzálásból, önbizalomhiányból szeretne fogyni, annak tanácsolom, hogy állítson fel magának egy olyan célt is, hogy SZERETNI AKAROM MAGAM. vagy ELFOGADOM MAGAM. Mi az akadálya? ;) 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése