2016. szeptember 13., kedd

Naspolya Nassolda, a nyers cukrászda

Jópár héttel ezelőtt jártam először a Naspolya Nassoldában. Olyan nagy hatással volt rám a hely barátságos atmoszférája, a kedves kiszolgálás és a finom sütik, hogy meg is osztottam az örömömet facebookon. Aztán azon gondolkodtam, hogy miért ne szentelnék ennek a remek mindenmentes cukrászdának egy teljes bejegyzést, hiszen hasonlóak a hely prioritásai, mint az enyémek, így minden sütemény cukormentes, adalékmentes, tejmentes, ráadásul hőkezelve sem voltak, értelemszerűen tehát nem tartalmaznak tojást sem. Bizarrnak tűnhet elsőre egy nyers cukrászda gondolata, pedig nem olyan ijesztő, ha közelebbről megvizsgáljuk.


Mi is az a nyers étrend?
Magyarországon is egyre gyakoribb, ha valaki nem fogyaszt állati eredetű dolgokat, de nyugaton, főképp Amerikában igazi trenddé nőtte ki magát a nyers étkezés. Már a turmixos bejegyzésemben is fejtegettem ezt a kérdést, és most is a Diamond házaspárra utalnék, nem feltétlen azért, mert úttörők voltak az egészséges étkezésről kialakított kép árnyalásában, hanem azért, mert az ő könyvüket olvastam… :) Már ők is a 80-as évek végén felhívták a figyelmet a zöldségek és gyümölcsök nyersen történő fogyasztására, a méregtelenítő és energetizáló hatásuk miatt ajánlották így. A nyers étkezés legfontosabb szabálya, hogy az ételt 42°* felé nem melegítik, tehát az egyedüli megengedett hőkezelés az aszalás. Aki a nyers étkezést választja (érdemes erről bővebben Gitta oldalát átböngészni) a zöldségekre, gyümölcsökre, csírákra és olajos magvakra építi az étrendjét. Édesítőként a különféle szirupok és méz szolgál. Itt említeném meg érdekességként, hogy a különbség a nyers vegán és a nyers étrend között a méz használata, tekintve, hogy egy etikai vegán nem használ, fogyaszt semmi olyan terméket ami állatok kizsákmányolással készül, így védve meg többek között a méhecskéket is.
* Ahogy utána olvasgattam láttam, hogy több iskola van ezzel kapcsolatban, van ahol például 50° a megengedett maximum.

A Naspolya Nassolda tehát egy olyan hely, ahol a konyhában sütő helyett aszalógép és turmixgép található. A sütemények "csupán" bio magvakból és gyümölcsökből állnak, állagjavításra pedig a zselatin növényi megfelelőjét, az agar-agart használják. Ezek hallatán az embernek akár görcsbe is rándulhat a gyomra, hiszen az ilyen úri hívságok sajnos igen csak borsos áron szoktak forgalomba kerülni. A sütemények azonban egy trendi cukrászda áraival összehasonlítva nem drágábbak, (nézzük csak akár a közvetlen szomszédságában lévő Desszert Neked cukrászdát), de jóval egészségesebbek az újhullámos sütiknél. A desszertek összeállításakor elsődleges szempont az adalékanyagmentesség mellett a szezonalitás is, így a törzsvendégek is évszakonként, vagy egy-egy új gyümölcs szezonjában találhatnak maguknak új kedvenceket. Tortaszeletek mellett kaphatóak még rendkívül dekoratív és meggyőző trüffelek, illetve egyéb édes nassolni valók. Szinte mindet megkóstoltam, és nálam magasan nyert a sós karamellás trüffel, (amit házilag is sikerült reprodukálnom) illetve egy aszalt hajdinacsírás goji bogyós, sárgabarackos ropogós granolaszelet. Ezen kívül nagyon finom még a tonkababos, narancsos trüffel is, illetve a keserű csokoládé kedvelőinek nagyon fognak ízleni a kakaóporos illetve karobos (a kakaó egészséges alternatívája) falatkák. Én a torták közül a karobos pitét, a málna mániát, a ribizlis sajttortát, a fehér csokis málnatortát és a citromos mákos tortaszeletet kóstoltam (nem egyszerre persze), egyik "sütemény" sem okozott csalódást!


Most már értitek miről beszélek... Nyami... Citromos mákos torta, kesudiós alappal.

A fantasztikus kínálaton túl, mikor az ember az első kóstolás öröme után szétnéz a helyen lassanként felméri a helyiséget és régi ismerősként üdvözöl minden új kiegészítőt. Hatalmas IKEA rajongó lévén engem ez a praktikus, minimalista svéd stílus abszolút lenyűgözött. Ahogy az ember szétnéz egyre több részleten akad meg a szeme, amik bár diszkréten ékesítik a teret, nagyon barátságos atmoszférát teremtenek. Berendezési szempontból a hely csúcsa egyértelműen egy fatörzsből eszkábált hinta, és persze egy gyönyörű fekete puli, az egyik dolgozó házi kedvence. A nassolda ugyanis ebből a szempontból is reform hely, kifejezetten állatbarát oldalát egy itatótállal, és a tulajdonosok által készített elképesztően aranyos grafikával hirdetik.Kiknek ajánlom?
Amikor Orsival, a Naspolya menedzserével beszélgettem, megkérdeztem tőle, hogy kinek ajánlaná a helyet: azt válaszolta: mindenkinek. És egyet értek vele. :) Érzékenyek, allergiások mindenképpen látogassanak el ebbe a cukrászdába, illetve paleolit vagy vegán diétát követők is. Mivel a sütemények aszalt gyümölcsökből készülnek, ezért akik a napi szénhidrát mennyiséget grammban számolják, mindenképpen kérdezzenek rá az eladónál, nagyon segítőkész lesz, ezt garantálom. :) Cukorbetegeknek a málna mánia tortát ajánlom. :) Ezen felül bárki, aki kicsit is szeretne elrugaszkodni a megszokott francia krémesen, vagy a már unalomig ismert gejl karamellás mousse-os krémdesszerten túlra, annak jó szívvel ajánlom a nassoldát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése