A cinnamon roll cake, vagyis a fahéjas csiga Amerikában az egyik legnépszerűbb reggelinek számít (a mogyoróvajas lekváros kenyér és a juharszirupos palacsinta mellett), ami nem csoda, hiszen a kelt tészta puha, a töltelék szinte krémes, és itt ott a széleken kikandikáló cukros-fahéjas belbecs rákaramellázálódik a tészta szélére, ami ropogós lesz. Fantasztikus dolog ilyet reggelizni, pláne ha az ember igazán dekadens, és a még langyos csigát félbe vágja és megkeni vajjal, mint tettem ezt olykor olykor is reggelenként, amikor még nem figyeltem a cukorbevitelre. A cukor ment, az élményt azonban szerettem volna visszacsempészni az életembe, így alkottam meg egészségesebb, lassabb felszívódású alapanyagokból a csigát. A tészta még langyosan elfogyott, (a családomat cseppet sem érdekelte, hogy diétás-e, ez mindig jó jel) így kihűlve nem tudom milyen lesz, korábbi tapasztalataim alapján jobban megkeményedik, mint a fehér lisztes társai, de fél perc alatt a mikróban újjá éled. A receptben a cukor helyettesítésre xilit mellett kókuszcukrot is írtam, tudom, nem olyan egészséges, de gyönyörű karamellréteget képez a sütemény alján, így kár lenne kihagyni. :)
Hozzávalók
- fél kiló liszt (nálam kb. 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 15 dkg durum liszt és 10 dkg zabpehelyliszt)
- 2 púpos evőkanál sikér
- 25 g friss élesztő
- 2 dl langyos tej
- csipetnyi cukor (hogy beindítsa az élesztőt - elhagyható csak tovább kell keleszteni)
- csipetnyi só
- 2 tojás
- 25 dkg margarin
- 20 dkg puha margarin (vagy vaj)
- 1-2 kiskanál fahéj
- 2 púpos evőkanál kókuszcukor
- 4 evőkanál xilit (vagy más édesítő)
Elkészítés
- Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, egy csipetnyi cukrot adunk hozzá és hagyjuk, hogy meleg helyen szépen megdagadjon.
- A liszteket, sikért és a margarint összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat a sót és a felfutott élesztőt. Egy ruganyos egynemű tésztát gyúrunk belőle. Ha nagyon ragadna mehet hozzá még egy kevés liszt.
- Tiszta konyharuhával lefedve meleg helyen körülbelül egy óráig kelesztjük.
- A margarint, a fahéjat és az édesítőket habosra keverjük, majd félretesszük.
- A tésztát egy nagy deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel majd felcsavarjuk és 3 ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle. Egy kiolajozott formába tesszük a csigákat és hagyjuk és konyharuhával letakarva addig pihentetjük, míg a sütő elő nem melegedik 180°-ra.
- Addig sütjük, míg a teteje meg nem pirul, körülbelül bő fél óra. Félidőben szórtam a tetejére pár szem diót, nem akartam, hogy megégjen, bár így meg nem tapadt a tésztára.
Ha tetszett a recept és szívesen olvasnál hasonlókat kövess facebookon is, le ne maradj semmiről. :)
Nagyszerű lehet ez a csiga, de kérlek, ne felejtsd el, hogy határidő végéhez közeledik a blogkóstoló.
VálaszTörlés