2016. december 15., csütörtök

Datolyás mézeskalács (tojásmentes, tejmentes)

Karácsonykor az első számú kedvenc minden családban (tapasztalataim szerint) mézeskalács. Tavaly készítettem már egyet, de most új receptet szerettem volna kipróbálni. Sokáig keresgéltem míg végül erre a receptre akadtam. Elkészítettem, megkóstoltam és mivel nagyon egyszerű a recept és könnyű a tésztával dolgozni, ráadásul finom is, ezért úgy döntöttem megosztom. :) Nekem nem ez a tökéletes mézeskalács, mivel a mi hagyományos receptünk kicsit puszedlisebb állagú, de egy nagyon jó illatú, finom karácsonyi fűszerezésű sütemény. Tojás és tejtermék nélkül készül, ha gluténmentes zab használata esetén pedig gluténmentes, így aki erre odafigyel, annak tetszeni fog. :) 





Hozzávalók (1 nagy tepsinyihez)


- 2 csésze zabpehelyliszt
- fél csésze puha datolya, meleg vízbe beáztatva
- 2 evőkanál cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál mézeskalácsfűszerkeverék
- 2 evőkanál kókuszolaj (vagy étolaj, nálam az utóbbi)

Elkészítés



  1. A zabpelyhet mákdarálóban lisztté őröljük. A datolyát ha szárazabb fajtájú felhasználás előtt egy 5-10 perccel forró vízzel leforrázzuk és hagyjuk egy kicsit puhulni.
  2. Összekeverjük egy tálban a száraz anyagokat: a "lisztet", szódabikarbónát, fűszerkeveréket. Egy másik tálban összeturmixoljuk a lecsepegtetett datolyát, olajat és körülbelül fél decit a datolya áztatóvizéből. 
  3. Összevegyítjük a kettőt és határozott mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha kell még egy kevés vizet lehet hozzá adni, Akkor jó, ha formázható, nem túl ragacsos az állaga.
  4. Kinyújtjuk, szaggatjuk, tetszés szerint díszíthetjük is magokkal, majd előmelegített 180°-os sütőben körülbelül 10 perc alatt készre sütjük. 
Ha tetszett a recept és szívesen olvasnál hasonlókat kövess facebookon is, le ne maradj semmiről!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése