2015. július 25., szombat

Baba ghanoush kenyérlepénnyel - tapas vacsora

Nagyon nagyon nagyon szeretem a tapast, vagyis az apró kis falatkákat, kencéket. Most is egy ilyen vacsorát készítettem magamnak, félig késztermékekből, kicsit felturbózva mindent. A feta például egy csípős fűszeres olívaolajas mázat kapott és pár szem olívabogyót, a humusz pedig egy kis extra paprikát. A baba ghanoush pedig egy elképesztő finom arab padlizsánkrém, ami nem sokban tér el a mi erdélyi változatunktól, csak abban, hogy majonéz (vagy tejföl, tejszín) helyett tahini kerül bele - akár a humuszba. Ne rohanjatok a boltba, lehet ilyet otthon is készíteni pillanatok alatt. Érdemes egyszer beiktatni egy ilyen vacsorát, mert nagyon jó hangulata van a közös tálból mártogatásnak. (Én filmezés közben szeretek legjobban ilyeneket enni, bár ez igen veszélyes, mert ilyenkor minden dupla sebességgel fogy.) Ez a padlizsánkrém egyben egy egészségesebb, alak barátabb testvére a majonézes változatoknak, noha ugyanolyan krémes és nagyon finom is. Érdemes kipróbálni! És a kenyérlepény: elképesztően jó lett! Nem kemény, inkább olyan, mint egy vastagabb palacsinta, de remekül lehet vele mártogatni. Az íze kicsit a tócsnihoz hasonlít, akár egy burgonyalángos helyettesítője is lehet, sóval tejföllel, pláne, ha az ember ízes kacsazsírban süti ki.



Hozzávalók

A humuszhoz
- bolti humusz
- pirospaprika
- olívaolaj

A fetasajtos fűszeres tapashoz
- fetasajt
- olívaolaj
- csilipehely
- szárított (jobb esetben friss) fűszerek: oregánó, rozmaring, bazsalikom
- pár szem fekete olívabogyó

A baba ghanoush-hoz (2-4 főre)
- 1 kicsi padlizsán
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- kb. 1 kiskanálnyi citromlé
- 1 púpos kiskanál tahini
- 1/2 teáskanál római kömény (őrölt vagy frissen szétzúzott)

A tahinihez (1 kiskanálnyihoz)
- 1 kiskanál szezámmag
- kevés olívaolaj

A lepénykenyérhez (4 kisebb darabhoz - 1 főre)
- 1 bő maréknyi zabpehely (töret)
- 1 bő evőkanál joghurt
- víz (1-2 evőkanálnyi)
- zsiradék (nálam kacsazsír, amitől nagyon jó ízű lett!)

Elkészítés


  1. A padlizsánt ketté vágjuk, a belsejét bevágdossuk és besózva 10 percig állni hagyjuk. A levet kicsorgatjuk belőle és papírtörlővel letöröljük. A vágásokba a hasábokra vágott fokhagymát bedugdossuk. Olívaolajjal meglocsoljuk és előmelegített 180°-on puhára sütjük. Ha puha grill fokozaton meg lehet pirítani.
  2. A szezámmagot megpirítjuk egy száraz serpenyőben majd mozsárban krémessé zúzzuk. Ha már a magok szétmálltak mehet hozzá egy kevés olívaolaj, amivel egy sűrű világosbarna pasztát kapunk. Lehet aprítóban is készíteni, bár ahhoz ez kicsi adag. 
  3. A padlizsánt kicsit hagyjuk hűlni, ezalatt a fetát felkockázzuk, majd a fűszeres olívaolajba forgatjuk az olívabogyóval együtt. Félretesszük.
  4. A lepénykenyérhez a zabpehely nagy részét aprítóban kicsit összezúztam, de nem kell, hogy liszt állagú legyen. Ehhez adtam egy kevés vizet (1-2 evőkanálnyi) és a joghurtot, majd a maradék nagyobb szemű zabpelyhet. Állni hagytam 5-10 percet, hogy a zab megszívja magát, majd egy kis zsiradékon egy evőkanálnyi masszából készítünk lepénykéket. Fedővel lefedjük, míg az első oldala sül, így a teteje is kap hőt. Akkor fordítjuk meg, ha szép pirosra sült. 
  5. A langyos padlizsán húsát kifordítjuk a héjából és a fokhagymával együtt összeturmixoljuk a tahinivel, sóval, borssal, citromlével és római köménnyel. Kóstolunk, majd ízigazítás. Lehet még pluszba hozzáadni olívaolajat, de szerintem felesleges.
  6. Az alkotókat kis tálkákban a legszebb tálalni, de egy nagy tálkára is lehet kupacokat pakolni, köré pedig apróra vágott zöldségeket, újhagymát, paradicsomot pakolni. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése