Természetesen ez utóbbi hozzávaló egy hamisítvány, de annak elsőrangú! Az egész úgy történt, hogy egy desszertet készítettem, amiből maradékként megmaradt 6 tojásfehérje. Mi villant be rögtön az agyamba? Hát a pavlova. Úgy képzeltem, hogy egy elegáns habkosarat formázok, amire majd jól rápakolom ezt a fagyit, és még rengeteg friss gyümölcsöt. Nos, a habcsók az a desszert, amit én egyszerűen képtelen vagyok kivitelezni (egyetlen egyszer sikerült még csak), és ebben az esetben sem hazudtoltam meg saját képességeimet. A habcsókok puha, karamellizálódott szélű/tetejű kis kupackák lettek. Először elkeseredtem, de mikor rájöttem, hogy az íze teljesen olyan, mint a sült pillecukornak, még meg is örültem ennek a kudarcnak. Így lett ennek az isteni krémes, édes, egyszerű fagyinak a kísérője a habcsókból avanzsált pillecukor. Szerintem jól jártam a cserével. Persze ha épp nincs otthon elbénázott habcsók, akkor a fagyi magában is zseniálisan finom!
Hozzávalók (4-5 nagyobb gombóchoz)
- 2 banán
- 20 dkg feketeribizli
- fejenként 1 darab elfuserált habcsók
(6 tojás fehérjéből habot verek, félidőben ment hozzá 2-3 evőkanálnyi fruktóz - vagy tetszőlegesen más hőálló édesítőszar, aztán kiformáztam néhány kisebb és egy nagy kupacba. Ahogy a nagy könyvben meg van írva alacsony hőfokon, 140-150° körül sütöttem kukucskálás nélkül kb. 25-30 percet, majd megnéztem, de már barna volt mind. A sütőben hagytam kihűlni, bár igazából nem lett volna nagy hőingadozás, ha ki is veszem, olyan meleg volt ma... Az eredmény: puha, karamelles ízű, pillecukorhoz hasonló ízű és állagú valami.)
Elkészítés
- A banánt és a ribizlit összeturmixoljuk, (én hagytam benne darabokat, úgy szeretem) majd vagy fagyigépben (igen, már nekem is vaaan!!) készítjük el, vagy simán lefagyasztjuk. Időnként át lehet keverni a krémesebb hatás érdekében, de szerintem a banán alapból fog neki adni egy jó kis állagot.
- Én a kis pillecukraimmal tálaltam.
nagyon egyszerűnek tűnik, és tuti nagyon finom. elkészítem barackkal, és az én tippem, hogy ha nincs otthon gyümölcs, barackdzsemmel is elkészíthető. ez az én idén bevált receptem http://glurl.co/barackos ,pezsgős sárgabarack-nektarin lekvár jól is hangzik nem?
VálaszTörlésTényleg nagyon egyszerű, és persze a feketeribizli helyett mehet bármi más is. Szerintem azonban a banánt nem érdemes elhagyni, mert az teszi krémessé az egészet. És valóban remekül hangzik a pezsgős lekvár, utána is nézek :)
Törlés