2015. november 22., vasárnap

Hamis tojáskrém (vegán)

Először is tisztázzuk a címadást: tudom, hogy ez egy irtó szerencsétlen megnevezés. Mert semmi köze nincsen a tojáshoz. És mert nem volt célom a tojásíz elérése. Egyszerűen egy finom kenyérre valót szerettem volna, mert untam már a humuszt. Akkor mégis miért így neveztem el. Hát kérem szépen: még régebben Zöld Ellánál láttam egy hasonló receptet, amit tojáskrémnek hívott, mert az íze arra emlékeztet. Akkor jól kinevettem, hogy ugyan mi lehet tojásos egy lencsekrémben. Aztán ma, mikor egy zöldséges fasirt alapot szerettem volna készíteni (nem jött be: így maradtam ennél a formátumnál) és belekóstoltam, hirtelen eszembe jutott ez a bejegyzés. Mert tényleg van egy tojásos érzése az embernek. 
Na de sok a duma: a krém bitang jó, alakbarát és egészséges, tessék kipróbálni. :)





Hozzávalók


- 10 dkg vörös lencse
- 1 kis darab póréhagyma, vagy újhagyma
- fél sárgarépa (ízlés szerint több/kevesebb)
- petrezselyem
- 1 babérlevél
- só, bors
- 1 evőkanál humusz (a krémesség kedvéért)
- olívaolaj (vagy kókuszolaj)

Elkészítés


  1. A lencsét lobogó sós vízben puhára főzzük a babérlevéllel. (Kb két / háromszoros vízben szoktam.) Leszűrjük, a levelet kiszedjük. 
  2. Egy tálban összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, petrezselymet, kockákra vágott répát és a humuszt. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal. Ha kell, lehet egy kevés olívaolajjal vagy kókuszolajjal krémesíteni. (Kb. fél evőkanálnyit adtam hozzá.)
  3.  Én CH csökkentett vegán rozskenyérrel ettem, tényleg nagyon finom! :) Tetszés szerint díszíthető újhagyma zöldjével, pirospaprikával.
A Kalóriabázis számításai alapján a krém összesen 213 kcal-t tartalmaz, és 25 g Ch-t. Kb. egy müzlis tálnyi kence lesz belőle.
Ha tetszett a recept és szeretnél még többet, akkor szívesen látlak a facebook oldalamon is. :)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet! Megpróbálom fekete sóval is, aminek főtt tojás íze van, akkor lehet, hogy még jobban tojáskrémre fog hasonlítani. :)

    VálaszTörlés