2015. november 4., szerda

Közel-keleti kelkáposzta főzelék (vegán)

Nos a cím meglehetősen bizarr lehet, ezért rögtön az elején le is szögezném, hogy egyáltalán nem autentikus receptről van szó. Noha az arab konyhát nem nagyon ismerem még nem találkoztam sem főzelékkel, sem kelkáposztával a receptek böngészése közben. De akkor hogy van képem mégis arabnak vagy közel-keletinek titulálni ezt az ételt? Elegánsan elhárítva a kérdést flegmán a fúziós konyhára hivatkozhatnék, miszerint stílusosan két egymástól távol eső kultúrájú konyhát passzintottam egybe, felhasználva ehhez a magyar formát és az arab konyhára jellemző fűszereket. De nem vagyok ilyen flancos gyerek: egyszerűen csak megkívántam egy különleges fűszerezésű ételt, Édesanyám pedig pont egy nagy adag kelkáposztát pakolt ki a bevásárlótáskájából. Kapva az alkalmon elkunyeráltam belőle egy adagnyit. A maradék a klasszikus krumplis-tejfölös módon készült, amit egyébként nagyon szeretek, de ez a keleties ízű étel is nagyon nagyon ízlett. 





Hozzávalók (1 főre)

- 150 g kelkáposzta (3-4 nagy, vastag levél)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma (tetszés több/kevesebb)
- fél kiskanálnyi egész fehér bors
- fél kiskanálnyi őrölt csemegepaprika
- bő fél kiskanálnyi római kömény (egész)
- fél kiskanál őrölt koriandermag
- 1 bő evőkanál tahini paszta (elkészítése itt) hígítva egy-két evőkanálnyi vízzel
- olívaolaj
- tálaláshoz pirított kenyérkockák (nálam CH csökkentett kenyér)

Elkészítés


  1. Egy serpenyőben egy kevés olajon megpirítgatjuk a kockákra vágott kenyeret, majd félretesszük. A visszamaradt olajon megpirítjuk a szeletekre vágott hagymát, majd kisebb lángon sózzuk, egy kevéske vizet teszünk alá és hagyjuk dinsztelődni.
  2. Ezalatt egy mozsárban összezúzunk 2 gerezd fokhagymát, egy nagy csipet sót, a borsot, római köményt, koriandermagot. Alaposan összetörjük, hogy egy sűrű pasztát kapjunk. Egy kis kanál vízzel hígíthatjuk, ha szükséges, így könnyebben eloszlik majd az ételben. Hozzáadjuk a hagymához és elkeverjük, hogy egyenletesen eloszoljon.
  3. A káposztát közben felszeleteljük, ki hogy szereti, én a nagyobb leveleket felcsavarom és úgy vágom vékony csíkokra, majd ha már csak egy kisebb gumó maradt, akkor azt egyben hagyva szépen vékonyra fel lehet szeletelni. A kemény torzsát természetesen eltávolítjuk és a vastagabb ereket is, vagy pedig nagyon vékonyra szeleteljük, hogy az is megpuhuljon majd. Rádobjuk a hagymára, sózzuk és egy kevés vizet (fél deci) öntünk alá. Lefedve hagyjuk puhulni, időnként átkeverjük. Ha nagyon le akarna égni, akkor egy kevés vizet lehet önteni alá.
  4. A tahinit elkészítjük, majd felöntjük egy-két evőkanál vízzel, hogy egy homogén, hígabb állagú mártást kapjunk. Ha kész a kelkáposzta, akkor ráöntjük, elkeverjük, majd pedig tálaljuk. A kenyérkockákkal és szezámmaggal megszórva díszítjük.
Hogyha tetszett és szeretnél értesülni az újabb receptekről, akkor kövesd a facebook oldalamat. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése