2016. április 10., vasárnap

Magos sajtos rudacskák (vegán)

Nagyon kevés sós recept van a blogon, ezt elismerem, pedig ha nem is túl gyakran, de készítek ilyen nasikat is. Most például vegán sajtos rudacskákat készítettem, ami nagyon finomra sikerült! A tészta ropogós, de nem abból a fajtából ami csikorog az ember foga alatt, hanem az omlós fajtából. A fűszerezésével lehet variálni, illetve a tetejére szórt magokkal is. Érdemes kipróbálni!




Hozzávalók (1 tepsihez)

- 150 g liszt (nálam vegyesen rozsliszt 1/3 és tönköly búzaliszt 2/3)
- 10 g sörélesztőpehely* (2 evőkanálnyi)
- fél kiskanál só
- csipet szódabikarbóna
- csipet sütőpor
- csipetnyi pirospaprika
- 1/4 csésze olívaolaj**
- 1/4 csésze langyos víz

- 1 kiskanál olívaolaj
- 1 kiskanál víz
- csipetnyi kurkuma
- csipetnyi só
- magok vegyesen: mák, durvára tört napraforgómag és tökmag, szezámmag, lenmag

* elhagyható, de ez adja a sajt ízt, kvázi fűszerként funkcionál. Elhagyása esetén érdemes egy kevés szárított zöld fűszert vagy fokhagyma granulátumot adni a kekszhez, hogy ízesebb legyen. Bioboltokban kapható.
** olyan olajat érdemes használni, aminek van íze (amit szerettek), ha kókuszolajat használtok szintén erőteljesebben érdemes fűszerezni, hiszen az semleges.


Hozzávalók


  1. A száraz hozzávalókat összevegyítjük, majd hozzáadjuk az olajat és annyi vizet, amennyivel szépen gombóccá összeáll a tészta. Közben persze folyamatosan gyúrjuk. 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, felcsíkozzuk, majd kisebb darabokra vágjuk.
  2. A kiskanálnyi olajat, vizet, sót és kurkumát kikeverjük, ezzel kenjük le a rudacskákat. Érdemes rögtön kenés után beszórni magokkal, mert ez a kurkumás kenet gyorsan beszívódik a tésztába, úgy pedig nem ragad olyan jól bele a mag.
  3. Előmelegített 180°-on körülbelül 8-10 percig sütjük, ameddig szép színt kap. 
Ha tetszett a receptet és szeretnél még hasonlókat látni kövess facebookon is, le ne maradj semmiről! :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése