2016. március 23., szerda

Húsvéti fonott kalács diétásan

A sikér nagyon hasznos egy diétázó konyhájában, hiszen csodaszép kelt tésztákat tudunk belőle készíteni. Mint példádul ezt a csinos kis húsvéti kalácsot. Nagyon finom lett, bár azt hozzá kell tenni, hogy ezek a teljes kiőrlésű liszttel készült péksütik sokkal tömörebbek. Ha maradna, akkor király kenyérpuding lesz belőle, ezt így készítem. :)




Hozzávalók

- fél kiló liszt (nálam kb. 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 15 dkg durum liszt és 10 dkg zabpehelyliszt)
- 2 púpos evőkanál sikér
- 25 g friss élesztő
- 2 dl langyos tej
- csipetnyi cukor (hogy beindítsa az élesztőt - elhagyható csak tovább kell keleszteni)
- csipetnyi só
- 2 tojás
- 25 dkg margarin
- 3 evőkanálnyi édesítő
- 1 narancs reszelt héja
- 1 maréknyi beáztatott mazsola

- tojássárga a kenéshez


Elkészítés




  1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, egy csipetnyi cukrot adunk hozzá és hagyjuk, hogy meleg helyen szépen megdagadjon.
  2. A liszteket, sikért és a margarint összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat a sót, édesítőt és a felfutott élesztőt. Egy ruganyos egynemű tésztát gyúrunk belőle. Ha nagyon ragadna mehet hozzá még egy kevés liszt. Hozzágyúrjuk a narancs héjat és a mazsolát.
  3. Tiszta konyharuhával lefedve meleg helyen körülbelül egy óráig kelesztjük. 
  4. A tésztát ketté szedjük, majd mind a kettőből három hurkát gyúrunk és két kalácsot készítünk belőle. Lehet egy nagyot is, ahogy tetszik. De lehet egy kalácsot és néhány brióst is készíteni. Konyharuhával lefedve hagyjuk kelni míg a sütő be nem melegedik. A tetejét lekenjük tojássárgával, így szép színe lesz.
  5. 180°-on addig sütjük, míg a teteje meg nem pirul, körülbelül negyven perc. 
  6. Bár a pirítás gyors felszívódásúvá változtatná a kalácsot, mégis úgy a legjobb! :) (És így ha kicsit kiszárad remekül újra lehet éleszteni.) Konyharuhába csavarva tárolom. :)
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni a legújabb bejegyzésekről kövess facebookon, le ne maradj semmiről. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése