2016. január 22., péntek

Mexikói fajitas tál

Mennél színesebb egy tál étel, annál finomabb! Legalábbis észrevételeim szerint. De ha ez az állítás nem is áll minden esetben, az kétségtelen, hogy egy ilyen összeállítás szemgyönyörködtető! A hús nagyon finom, fűszeres és csípős, a guacamole (az avokádókrém) hűsítő, krémes és a kukorica miatt édeskés, a pirított paprikák pedig magukba szívnak mindent, ami csak a serpenyő alján megmaradt, hiszen ezt kell utoljára megpirítani. Aki akarja elhagyhatja a pirított tortillát, vagy cserélheti teljes kiőrlésűre, vagy gluténmentesre. 



Hozzávalók

A húshoz
- 1 csirkemellfilé
- fél kiskanál őrölt koriandermag
- fél kiskanál őrölt római kömény
- 1 csapott kiskanál pirospaprika
- csipetnyi cayenbors
- 3 evőkanál olívaolaj

A salsához
- 1 kis avokádó (puha)
- fél lime leve
- 2 evőkanálnyi csemegekukorica (konzerv)
- 4 koktélparadicsom
- csili

- tortilla a tálaláshoz
- kis darab zöld kaliforniai és kápia paprika
- pár szelet lilahagyma


Elkészítés


  1. A húsit vékony szeletekre vágjuk és összekeverjük a fűszerekkel és az olajjal. Pár óráig pácoljuk, vagy akár egy éjszakát is a hűtőben.
  2. Az avokádót villával szétnyomkodjuk, sózzuk, citromlével megcsepegtetjük, majd hozzákeverjük az apróra vágott paradicsomot és a kukoricát. Tetszés szerint ízesítjük csilivel.
  3. A tortillát (ha használunk, így nem lisztmentes!) cikkekre vágjuk, pici olajjal kikent serpenyőben nagy lángon megpirítjuk mind a két oldalát. Félretesszük. A serpenyőbe adunk még egy pici olajat, majd átpirítjuk a húst rajta, sózzuk, borsozzuk. Ha megpirult félretesszük. A serpenyőben visszamaradt szafton (ha kell mehet még bele egy kicsi zsiradék) átpirítjuk a vékony szeletekre vágott paprikákat.
  4. Összeállítjuk a tálat (lásd a képen). A salsát megszórtam vékonyra vágott lilahagymával. Ha valakinek van otthon, akkor egy kevés koriander zölddel is feldobhatja.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni a legújabb bejegyzésekről, akkor kövess facebookon is. :)



1 megjegyzés:

  1. Hű, nagyon jól néz ki. Bár ehetnék ilyesmiket.
    Mikor klassz színes a tálon az étel, imádom fotózni. Minden olyan jól eladja magát. :D

    VálaszTörlés