2015. május 2., szombat

Epres sajttorta

Ez a desszert igazán fantasztikus. Kicsit hasonlít erre a tortára, amit már régebben készítettem - még cukorral. Nem feltétlen fogyókúrás desszertről van szó, de mindenesetre cukormentes, és aki a mascarponét túlzásnak tartja bátran cserélje fel sűrű joghurttal. (Viszont a sűrűségre tényleg figyelni kell, a görög joghurtoknak például remek állaguk van, kalóriacsökkentés céljából ezekkel érdemes próbálkozni.) Aki tényleges torta alakú tortát szeretne nyugodtan öntse a kész masszát egy tortaformába. Vagy több apró szuflés tálkába. Nagyon csúcs lehet úgy is. :)





Hozzávalók


- 10 dkg mascarpone
- 3 evőkanál joghurt
- 25-30 dkg eper
- fél banán
- 1/4 rúd vanília kikapart magjai
- pár csepp vanília aroma
- 5 db lapzselatin
- 1 alma és 1 narancs kifacsart leve
- víz

Elkészítés


  1. Az almát apró lukú reszelőn lereszelem, a levét alaposan kinyomkodom és egy edényben összegyűjtöm. A narancsot belefacsarom. 
  2. Az epret megmosom, majd a joghurttal, a banánnal és egy egy kevés vízzel (ha a mixer igényli) összepürésítem. 
  3. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom 5 percre.
  4. A mascarponét kikeverem a gyümölcsturmixszal, és az alma-narancslevet elkezdem melegíteni. (sima vízzel is lehet készíteni, ebben az esetben nem lesz olyan édes, csak az eper lesz az ízesítője) Ha már majdnem forr, akkor a kinyomkodott alaposan felázott zselatinlapokat belerakom és elkeverem. Leveszem a tűzről.
  5. Egy őzgerincformát kibélelek folpackkal.
  6. A joghurtos masszába keverem a zselatinos almalevet és az egészet a formába öntöm. Letakarom a tetejét és egy éjszakára (de minimum 3-4 órára) hűtőbe teszem, hogy szépen megdermedjen. Nagyon szépen szeletelhető. Friss eperrel zseniálisan finom! Hűtőben pár napig elvan. :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése