Ez a desszert igazán fantasztikus. Kicsit hasonlít erre a tortára, amit már régebben készítettem - még cukorral. Nem feltétlen fogyókúrás desszertről van szó, de mindenesetre cukormentes, és aki a mascarponét túlzásnak tartja bátran cserélje fel sűrű joghurttal. (Viszont a sűrűségre tényleg figyelni kell, a görög joghurtoknak például remek állaguk van, kalóriacsökkentés céljából ezekkel érdemes próbálkozni.) Aki tényleges torta alakú tortát szeretne nyugodtan öntse a kész masszát egy tortaformába. Vagy több apró szuflés tálkába. Nagyon csúcs lehet úgy is. :)
Hozzávalók
- 10 dkg mascarpone
- 3 evőkanál joghurt
- 25-30 dkg eper
- fél banán
- 1/4 rúd vanília kikapart magjai
- pár csepp vanília aroma
- 5 db lapzselatin
- 1 alma és 1 narancs kifacsart leve
- víz
Elkészítés
- Az almát apró lukú reszelőn lereszelem, a levét alaposan kinyomkodom és egy edényben összegyűjtöm. A narancsot belefacsarom.
- Az epret megmosom, majd a joghurttal, a banánnal és egy egy kevés vízzel (ha a mixer igényli) összepürésítem.
- A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom 5 percre.
- A mascarponét kikeverem a gyümölcsturmixszal, és az alma-narancslevet elkezdem melegíteni. (sima vízzel is lehet készíteni, ebben az esetben nem lesz olyan édes, csak az eper lesz az ízesítője) Ha már majdnem forr, akkor a kinyomkodott alaposan felázott zselatinlapokat belerakom és elkeverem. Leveszem a tűzről.
- Egy őzgerincformát kibélelek folpackkal.
- A joghurtos masszába keverem a zselatinos almalevet és az egészet a formába öntöm. Letakarom a tetejét és egy éjszakára (de minimum 3-4 órára) hűtőbe teszem, hogy szépen megdermedjen. Nagyon szépen szeletelhető. Friss eperrel zseniálisan finom! Hűtőben pár napig elvan. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése