Ez a reggeli kicsit visszahozza azokat a reggeliket, amikor még nem kellett figyelni az étkezésre, és juharsziruppal átáztatott amerikai palacsintákat (a legegyszerűbb recept itt olvasható) ettünk tucatjával. Természetesen - mivel cukormentes édességről van szó - ez azért nem ugyanaz az élmény, de látni a felhalmozott palacsintákat, ahogy finoman csordogál le a szélein az édes gyümölcsszirup... egy élmény. :) Aki jó szívvel használ édesítőket, az bátran csenjen akár a szirupba, akár a tésztába egy keveset. A recept Takács Nóra egyik ötlete alapján készült, bár alaposan megvariáltam a dolgokat... Mindenesetre ez a videó adta az ötletet. Az alábbi mennyiség szerintem 2-3 főre elegendő, így ha egyedül eszed, szerintem felezd a hozzávalókat. Ribizli helyett lehet (sőt érdemesebb) édesebb gyümölcsöket választani, például málnát, epret vagy egyéb édes bogyós gyümölcsöt.
Hozzávalók (2-3 főre)
- 3 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál joghurt (vagy 6 ek. joghurt/tejföl)
- 1 tojás
- 1/2 csésze liszt (2,5 dl-es bögrével számolva) nálam kb: a 2/3 része lenmagliszt, 1/3 tökmagliszt, de lehet: mandulaliszt, gesztenyeliszt, darált dió, ami éppen otthon van.
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 kiskanál fahéj
- 1 kicsi répa leeszelve (nálam 2-3 evőkanálnyi - a leve nélkül)
- a reszelt répa leve
- 2-3 evőkanálnyi frissen facsart narancslé
- 2 evőkanálnyi ribizli + a tetejére szóráshoz (nálam fagyasztott, felengedett)
- olaj a sütéshez
Elkészítés
- A joghurtot és a tejfölt kikeverjük a tojással. A liszthez hozzáadjuk a sütőport (ha csomós akkor átszitálva), fahéjat. Összekeverjük a száraz hozzávalókat a joghurtos-tejfölös valamivel, hozzáadjuk a répát is.
- Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd a masszából Kupacokat pakolunk a serpenyőre. Ha nagyon sűrű lenne a tészta, akkor egy kevés tejjel vagy vízzel/teával lehet hígítani. A palacsintákat egyesével kisütjük majd egymásra halmozzuk.
- Miközben a palacsinták készülnek, a répalevet, narancslét illetve ribizlit egy kis edényképen összeforraljuk. A ribizliszemeket szétnyomkodjuk.
- Tálaláskor a sziruppal meglocsoljuk a palacsintákat és a maradék ribizlivel díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése