2015. április 14., kedd

Tejszínes gombás brokkoligratin

Ez az étel fenomenális. Igazából a burgonyagratin egyfajta változata, brokkolival és gombával, de természetesen a zöldségek tetszés szerint variálhatók benne. Bár a szénhidrátdiétába beillik, aki a kalóriákkal csínján szeretne bánni inkább ne ezt a finomságot válassza, mert a tejszín miatt elég brutális élet. Jó hír viszont, hogy alig van szénhidráttartalma, így ha nem is olyan bátran, de használhatjuk! És hogy milyen ételt kell elképzelni? Puha gomba, kellemesen átsült cukkini, mindez egy selymes, krémes olvadós sajtos mártásféleséggel nyakon öntve. A legjobbak a pirult részek! Másik előnye, hogy igazán gyorsan elkészül.




Hozzávalók (2 adaghoz)


- 3-4 nagyobb rózsa brokkoli (nem fej!)
- 3 fej gomba (pucolva/megtisztítva)
- 2 szelet bacon
- 1 dl tejszín
- 1 evőkanál tejföl
- 2-3 dkg reszelt sajt (lehet több is)
- só, bors
- 1 duci gerezd fokhagyma
- kevés pecsenyezsír

Elkészítés


  1. A sütőt előmelegítjük 180°-ra.
  2. A gombát felszeleteljük és a brokkolit is kisebb darabokra szétválasztjuk.
  3. 2 tálkát (nálam alacsony peremű créme brulée-s tálkák) vékonyan kizsírozzuk, egy-egy bacont teszünk az aljára, majd ráhalmozzuk a zöldségeket. (Egyenlően elosztva.)
  4. A tejszínt kikeverjük a fűszerekkel, tejföllel, fokhagymával (pürésítve) és a reszelt sajttal. A zöldségek tetejére öntjük. Kicsit megrázzuk, hogy egyenletesen eloszoljon. 
  5. Forró sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Akkor jó, ha a sajt megpirul a tetején. (Esetleg a végén grillezni is lehet pár percig - ha olyan a sütő.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése