2015. április 24., péntek

Töltött bébtök kapros mártással

Ez az étel zseniálisan finom! A bébitök finom zsenge, a hús szaftos, az egész olyan JÓÓÓÓ! :) Egy finom tavaszias fogás, ami fogyókúrás is, hiszen csirkemell egy zöldségek egyvelege. Egy laktató leves után 2 adag, magában pedig 1 főre elegendő. Mindenképpen próbálják ki! És ez a kaja "laikusoknak" is ízleni fog. Édesapám nem kedveli a karfiolt, de észre sem vette, hogy ebből áll a töltelék. A kapros joghurt pedig nagyon jól illik hozzá! :)


Hozzávalók (2 főre)


- 1 kis bébitök (nálam 35 dkg-os)
- 1 csirkemellfilé
- 1/4 karfiol
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, provance-i fűszerkeverék
- 3-4 dkg reszelt sajt (olvadékony, nálam edamski)
- 1 evőkanálnyi pecsenyezsír

- 4-6 evőkanál joghurt (vagy tejföl)
- 1 nagyobb csokor kapor
- só, bors

Elkészítés


  1. A csirkét papírtörlővel letöröljük, nagyon apró darabkákra vágjuk. (Lehet darálni is, vagy alapból darált csirkemellet használni.) Sózzuk, borsozzuk.
  2. A sütőt melegítsük elő 180°-ra.
  3. A tököt megmossuk, ketté vágjuk hosszában, a belsejét egy kanállal kivájjuk. A csónakok belsejét sózzuk, majd hagyjuk lecsepegni.
  4. A karfiolt rózsáira szedjük, a torzsákat levágjuk, és robotgéppel rizsszerű méretű morzsákra aprítjuk.
  5. Egy serpenyőben hevítsük fel a zsiradékot, majd ha forró dobjuk bele a húst, kicsit pirítsuk meg. Adjuk hozzá a karfiolt is. Adjunk hozzá egy gerezd felaprított fokhagymát. Fűszerezzük.
  6. A tököt papírtörlővel kitörölünk, borsozzuk. Belehalmozzuk a tölteléket, és egy sütőtálba tesszük. Reszelt sajttal megszórjuk. 
  7. 180°-on addig sütjük, míg a sajt kicsit pirulni nem kezd. Nekem a tök ekkorra kezdett megpuhulni. Innentől még pár percig süssük grill fokozaton (vagy erősebb lángnál), hogy a sajt szépen rápiruljon.
  8. A mártáshoz keverjük ki a felaprított kaprot a joghurttal, sózzuk, borsozzuk. Én egy kicsit összeturmixoltam, hogy intenzívebb legyen a kapor íz, de ez persze elhagyható.
  9. A tök mellé/alá/rá öntjük a mártást, így tálaljuk. Díszítésnek lehet rá szórni még aprított kaprot, illetve én egy kis ág édesgyökér levéllel díszítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése