Vagy inkább kompót, nem is tudom. A lényeg azért akkor is, hogy egy finom, fűszeres ízű ÉDES levesről van szó, ami cukor nélkül is ízletes és lényegében semmi nem kell hozzá, csak alma és fűszerek. A tetejére kanalaztam egy kevés fahéjas joghurtot, ez kvázi utóhabarta a levest, de igazából ez el is hagyható. És hogy miért 2:1-ben recept ez a csoda finomság? Mert egy nap állás után szépen besziruposodik, így akár kompótként is megállja a helyét!! (Arról is jön a beszámoló hamarosan - fagyival!)
Hozzávalók (2-4 adag)
- 3 nagyobb alma (vegyesen)
- 2 vékony szelet cukordinnye
- fűszerek: 1/2 rúd fahéj (vagy őrölt változat), 5 darab szegfűszeg, 2 kardamom, 1/4 citrom reszelt héja, 1/2 kiskanál ánizs
- 1 kiskanálnyi fahéjesszencia
- fél citrom leve
- 2 evőkanál joghurt
- 1/4 tk. őrölt fahéj
- pár csepp fahéjesszencia (elhagyható)
Elkészítés
- Az almákat megpucoljuk, felkockázzuk, majd egy lábasba tesszük és a citromlével elkezdjük párolgatni. Ilyenkor hozzádobtam egészben a fűszereket is. (Ezeket megenni nem lehet, ki kell majd a végén halászgatni, így akinek van fűszerlabdája abba tegye inkább, így egyszerűen eltávolítható.)
- Mikor az alma már nagyjából megpuhult és egy picit meg is pirult, akkor ízesítjük még tetszőleges mennyiségű citromlével, citromhéjjal, fahéjesszenciával, ami éppen kéznél van. Ekkor adtam hozzá a felkockázott cukordinnyét, ami a reggeliből megmaradt, de csak a főzési folyamatnak ebben a pillanatában vettem észre. Természetesen ez elhagyható.
- Annyi vizet öntöttem hozzá, hogy éppen ellepje, így egy nagyon sűrű leves lesz az eredmény, de ha cukor és édesítők nélkül készítjük a levest, akkor ez muszáj... Ha felforrt, akkor levesszük a tűzről és kihűtjük. Én hidegen szeretem a legjobban. A tetejére kanalaztam egy adag fahéjas joghurtot, ez nagyon illik hozzá. Enélkül inkább olyan kompótos a végeredmény.
- Ha ráértek, akkor tegyétek a levest a hűtőbe egy éjszakára a fűszerekkel együtt, másnapra a leve szépen sziruposodik, és nagyon édes lesz. Megdöbbentően édes, noha semmi cukor nincs benne.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése