2015. június 13., szombat

Eper, avokádó és pisztácia

Hugh Fearnley-Whittingstall egyik nagysikerű könyve, a Három jó dolog a tányéron című igencsak nagy hatással volt rám. Őszintén szólva a könyvet eddig még csak nagyon távolról láttam, a receptjeit meg pláne nem ismerem. Ennek ellenére bármilyen ízkompozíció eszembe jut, mindig rádöbbenek, hogy a hármas szám nem csak a mesékben bír mágikus jelentéssel, hanem a főzésben is. Ebben az ételben (nem nagyon tudom, hogy előételnek vagy salátának hívjam) a triumvirátus tagjai az eper, mint a lédús részleg, az avokádó, aki a krémességért felel, illetve a roppanós pisztácia. Szerintem nagyon jól működnek együtt, érdemes így kipróbálni.



Hozzávalók (1-2 előétel/saláta/nasi - vagy amit akartok)

- 8-10 dkg eper
- 1 (puha!) avokádó (ha nem érett, akkor a konyhapulton pár nap alatt beérik)
- só, lime/citrom lé (ízlés szerint)
- pár szem pisztácia (nálam sózott, mert azt jóval olcsóbban be lehet szerezni - nem tudom miért. Illetve tudom, de most nem kelek ki inkább a Bio-uralmak ellen.)
- díszítésnek görög joghurt, 1 ág levendula (elhagyható)

Elkészítés


  1. Az epret felkockázzuk és egy tetszőleges tálra pakoljuk.
  1. Az avokádót ketté vágjuk, a magját kivesszük, a húsát kikanalazzuk és pürésítjük. Sózzuk, lime-ozzuk. Addig kell ízesíteni, ameddig az ízével elégedettek nem lesztek. Nincs mese - kóstolni kell, no nem hiszem, hogy ez akkora gond. :) Egy zacskóba (felszereltebbek habzsákba) tesszük a krémet, kivágjuk a sarkát, majd viszonylag szépen az eprek közé halmokat nyomunk. 
  1. És akkor jöhet a többi csicsázás: egy kevés görög joghurt, az egészre durvára vágott pisztácia, és a levendula levélkéi. Rögtön kell tálalni, mert az avokádó viszonylag hamar barnul - a citrom/limelé ellenére is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése