Sajnos én is azok közé az emberek közé tartozom, akiknél az evés nem csak a táplálkozást jelenti, hanem egyfajta terápiát is. Akkor szoktam ezt a gombás tejszínes tésztát készíteni, amikor baj van. Vagy amikor szomorú vagyok. Vagy semmi sem sikerül. Meg ha éppen van itthon gomba. :) Időnként meg is sütöm kicsi hőálló tálkákban, de krémesen, frissen szeretem a legjobban. Jó sok petrezselyemmel és fokhagymával. A recept most nem annyira pontos, minden attól függ, ki miből mennyit szeret használni.
Hozzávalók
- barna csiperke (kb. 10-20 dkg)
- tejszín (nálam sok...)
- sajt (szintén)
- fűszerek: 1 duci gerezd fokhagyma, frissen reszelt szerencsendió, pár ág friss kakukkfű, petrezselyem a szószba és a tetejére és persze só, bors
- tészta (nálam CH csökkentett)
Elkészítés
- A tésztához való vizet felforraljuk egy kis sóval. Ha forr mehet bele a tészta, ameddig meg nem puhul.
- A gombákat felszeleteljük majd egy kevés zsiradékon megpirítjuk egy kis apróra vágott szalonna társaságában (ez elhagyható). Mehet rá a kakukkfű és a fokhagyma, ettől elképesztő illatos lesz. Én még adtam hozzá egy darab vajat, de ez is elhagyható, sőt diéta szempontjából ajánlott is a mellőzése.
- Ha a gomba pirult, akkor mehet rá tejszín (vagy joghurt, tejföl, bármi) és egy nagy adag reszelt sajt. Az egészből egy krémes, illatos mártás lesz, amit a sajt sűrít be. Fűszerezés következik és persze kóstolás.
- Ha a tészta kifőtt a mártáshoz lapátoljuk de lecsepegtetni nem kell, pláne ha sűrűbb lett a szósz a kelleténél. Petrezselyemmel és napraforgómaggal szórtam meg, csak hogy szép legyen és ropogjon is rajta valami.
![]() |
Így néz ki grill fokozaton megsütve. Ilyenkor még sütés előtt lehet rá reszelni egy kicsi sajtot. Az sosem árt. :) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése